Jump to content

Marcello Lippi: itt a vége

2014. 11. 03. 12:00

Stílusosan búcsúzott a kínai Guangzhou Evergrande csapatának kispadjától Marcello Lippi, az olasz válogatottal 2006-ban világbajnoki címet szerző sikeredző. Az olasz szakember vezetésével sorozatban a negyedik bajnoki címét zsebelte be a kínai együttes, ám az ötödiket már biztos, hogy nem Lippi irányításával nyeri az Evergrande, ugyanis a tréner nem kíván tovább edzősködni.

A 66 éves szakember csapata utolsó, amúgy 1-1-es döntetlennel záruló mérkőzése után jelentette be, hogy befejezettnek tekinti klubedzői pályafutását. Marcello Lippi vezérletével az Evergrande sorozatban négy bajnoki címet nyert, ám az ötödikért már más valakivel száll versenybe a kínai klub.

"Ez volt az utolsó mérkőzésem, mint a csapat vezetőedzője. A Guangzhou Evergrandét a következő idényben már más vezeti. 67 éves leszek a közeljövőben és már nem szeretnék vezetőedzőként ténykedni. Ugyanakkor a technikai csapatot továbbra is vezetem és az edzői stábnak is a tagja maradok a tervek szerint" - beszélt a jövőjéről a kínai újságíróknak az olasz szakember, aki a bajnoki címek mellett kupagyőzelmet és ázsiai BL-sikert is elkönyvelhetett ténykedése során.

Marcello Lippi a hírek szerint edzői munkát a jövőben már nem vállal, így a kínai kaland volt az utolsó eredményekben gazdag pályafutása során amely az 1980-as években vette kezdetét olaszországi alsóbb osztályú csapatok vezetésével. Lippi később a Juventus együttesénél aratta legnagyobb sikereit, mint klubedző. A Juventusszal összesen - két felvonásban - öt bajnoki címet nyert a Serie A-ban, 1996-ban pedig a Bajnokok Ligájában is a csúcsra juttatta a torinói együttest. Lippi az olasz válogatott élén is megkapta a bizonyítási lehetőséget és élt is vele, hiszen 2006-ban a Németországban világbajnoki címet nyert az Alessandro Del Piero, Francesco Totti, Andrea Pirlo, Gianluigi Buffon fémjelezte csapattal. A szakember 2010-ben a gyengén sikerült dél-afrikai vb után mondott le tisztségéről majd 2012-ben vette át a Guangzhou irányítását.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:gsp.ro)