Jump to content

EB selejtezők: Holland hullámvölgy

2014. 11. 13. 18:36

A jónak mondható világbajnoki szereplés után Louis Van Gaal leköszönt a holland válogatott kispadjáról, helyét Guus Hiddink vette át. Ami ez után következett, arra valószínűleg legvadabb álmaiban sem gondolt a korábban Dél-Koreával VB elődöntőig masírozó holland mester.

Az Oranje kálváriája szeptember 4-én kezdődött, amikor is 2-0-ás vereségett szenvedett felkészülési meccsen az olasz válogatott vendégeként. Az olaszok köztudottan erősek, tét nélküli találkozó volt, ráadásul Martins Indi kiállítása miatt a kilencedik perctől kezdve emberhátrányban játszott Guus Hiddink együttese. Önmagában ez az eredmény még nem adott okot az aggodalomra.
Öt nappal később Csehországban lépett pályára az Oranje az Európa-bajnoki selejtezősorozat első meccsén. Egészen az utolsó percig úgy tűnt, hogy egy pontot rabolhatnak a vendégek, miután Dockal góljára De Vrij felelni tudott. Ám a 91. percben érkezett Pilar, és a hazaiak besöpörték a győzelmet. Bár valószínűleg már az idegenbeli döntetlennek se tudott volna felhőtlenül örülni a holland közvélemény, de a vereség végképp nagyon rosszul vette ki magát. A VB-n nyújtott bíztató teljesítményből kiindulva mindenki többet várt Robbenéktől.

Október tizedikén a kazah nemzeti tizenegy látogatott Eindhovenbe. Nem kis meglepetésre a vendégek szerezték meg a vezetést a 18. percben Abdulin révén, és meg is őrizték az előnyüket egészen a második játékrész közepéig. Ezt követően Huntelaar egyenlített, majd emberhátrányba kerültek a kazahok, és így már könnyű dolga volt az időközben büntetőhöz is jutó Oranjénak. Végül 3-1-re nyertek a hazaiak, de a játék továbbra sem volt az igazi.

Három nappal a hazai siker után egy idegenbeli, Izland elleni találkozó várt Guus Hiddink együttesére. Az izlandiak nagyon okosan futballozva, Gylfi Sigurdsson duplájával verték az fáradtnak és fásultnak tűnő hollandokat. Többet volt a labda vendégeknél, főleg a második félidőben, de a hősiesen védekező hazaiak rendre a helyükön voltak. A meccset követően Guus Hiddink bejelentette, hogy amennyiben Lettországot sem tudja legyőzni csapata a következő selejtezőn, lemond.

Azonban a lettek elleni meccs előtt még Mexikóval csapott össze az Oranje november 12-én. A mexikóiak értelemszerűen revánsot akartak venni az elvesztett világbajnoki nyolcaddöntő miatt, és sikerrel is jártak. Carlos Vela duplájának, és Javi Hernandez lesgyanús találatának köszönhetően 3-2-re diadalmaskodtak a vendégek az Amsterdam Arénában. Guus Hiddink újfent elmondta, hogy feláll a holland válogatott kispadjáról, amennyiben nem győzik le vasárnap a letteket.

Nincs pontos magyarázat a holland gyengélkedésre, mivel a keret összetétele nem változott jelentősen a nyárihoz képest. A játékosok hozzá vannak szokva a sorozatterheléshez, a szerda-szombat ritmushoz, így arra sem lehet hivatkozni, hogy a klubcsapataikban szipolyoznák ki őket. Valószínűleg motivációs problémákra vezethető vissza a gyengébb szereplés: még ha botladozik is az Oranje, az gyakorlatilag kizárt, hogy az első három hely egyikére ne érnének oda egy huszáros hajrával. Úgy tűnik a legnagyobb probléma az, hogy ezt a játékosok is így gondolják.

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:dheel.com)