Jump to content

Három éve irányítja az égi csapatot Gary Speed

2014. 11. 27. 10:45

Három évvel ezelőtt vetett véget az életének a walesi középpályás. Volt klubjai most rá emlékeznek ezen a napon.

Gary Speed a Leeds csapatában kezdte meg karrierjét. Nyolc éven át erősítette a sárga-kékeket, majd az Evertonhoz került. Ám a liverpooli gárdától mindössze két év után a Newcastle szerződtette. A Szarkáknál igazi vezére lett a gárdának, annál a csapatnál, ahol Sir Bobbie Robson volt a menedzser és Alan Shearer a mágikus csatár. Az észak-angliai csapat virágkorát élte, a bajnokságban megszerezték a negyedik helyet, így a Bajnokok Ligájában indulhattak. A walesi játékos 213 találkozón lépett pályára a Newcastle színeiben. Speed 34 évesen a Boltonhoz került, ahol kora ellenére továbbra is vezér tudott maradni. 2007-ben gólt szerzett a Reading ellen, mellyel ő lett az egyetlen játékos, aki az addigi szezonig a Premier League minden idényében betalált. Majd karrierje végén még a Sheffield Uniteden próbált segíteni a másodosztályban. A klubcsapatok mellett Wales válogatottját is erősítette, 85 találkozón 7 találatot szerzett.

41 évesen döntött úgy, hogy szögre akasztja a stoplisát, karakterének és jellemének köszönhetően egyből a Sheffield manageri posztján találta magát, de ugyanez év végén már a walesi nemzeti együttes irányításával bízták meg.

2011. november 27-én, eddig ismeretlen okokból Speed önkezével véget vetett az életének. 42 éves volt. Klubjai a mai napon sorra emlékeznek meg a vezérről.

#TheresOnlyOneSpeedo

(PL)

(forrás: sportrajongo.hu kép: walesonline.co.uk)