Jump to content

Aranylabda: történelmet ír-e Manuel Neuer

2014. 11. 28. 11:00

Hétfőn hozzák nyilvánosságra az Aranylabda-szavazás szűkített névsorát, azt amely már csak a top hármat tartalmazza. A közvélemény úgy gondolja, hogy idén is Cristiano Ronaldo és Lionel Messi között dőlhet el a verseny, de többen meglepetést jósolnak. De ki lehet az, aki borítja a papírformát? Sokak szerint Manuel Neuer, a kapus aki előszeretettel játszik söprögetőt, de néha védekező középpályást is.

Az Aranylabdát eddig a rangos díj történetében mindössze egyszer, 1963-ban nyerte el kapus. Lev Jasin óta Oliver Kahn jutott a legközelebb ahhoz, hogy elhódítsa a labdarúgók legfontosabb egyéni trófeáját, ám a Bayern München és a német válogatott hálóőre "csak" másodikként zárt, így nem írt történelmet. Manuel Neuernek az idén jó esélye van erre, legalábbis a közvélemény egy része úgy gondolja. Neur kétséget kizáróan élete formájában véd immáron két éve, ám még ezen a földönkívüli színvonalon is tudott emelni a nyári brazíliai világbajnokság alatt.

Neuer a legutóbbi idényen a Bundesligában mindössze 18 gólt kapott, ő hozta le a legtöbb meccset kapott találat nélkül (15), védési hatékonysága pedig 90%-os volt az évadban. A Bayern München kiválósága azonban még erre a teljesítményre is rá tudott tenni egy lapáttal, összesen négy mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, főszerepet vállalva Németország negyedik vb-címében.

Persze egy kapusnál mindig nagyon nehéz eldönteni, hogy vajon mennyire csak az ő érdeme, ha egy csapat kevés gólt kap és biztos alapokon nyugszik a védelme. Ugyanakkor Neuer esetében más a helyzet, hiszen ő nem egy tipikus kapus, ő előszeretettel játszik söprögetőként, olykor védőként, sőt van úgy, hogy a felezővonalnál vesszük észre olykor-olykor. Neuer elképesztő magabiztossággal szerel a 16-oson kívül, nagyszerűen avatkozik játékba, zavarba szinte soha sem tudják hozni játékostársai egy-egy hazaadással, labdakezelése mezőnyjátékosokat megszégyenítő.

Teljesítményével kiérdemelte az Aranylabdát, bármikor bármelyik évben neki lehetne adni, ám gyaníthatóan idén nem fogja megkapni. Hogy miért? Erre a sorozatunk következő egyben utolsó részében adunk választ. Előjáróban legyen elég ennyi: Cristiano Ronaldo...

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:foci-live.hu)