Jump to content

FIFA-Aranylabda - csak Ronaldo, Messi és Neuer maradt

2014. 12. 01. 18:22

Nem történt meglepetés, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség szűkített listáján a várakozások szerint a címvédő portugál Cristiano Ronaldo (Real Madrid), a négyszeres győztes argentin Lionel Messi (FC Barcelona) és a németek friss világbajnok kapusa, Manuel Neuer (Bayern München) maradt versenyben az Aranylabdáért. A fogadóirodák a portugál klasszis győzelmét ígérik, győzelmét 1.18-szoros szorzóval adják, míg Messi esetleges győzelme nyolc, Manuel Neuer sikere pedig hétszeres pénzt fizet.

Hétfő délután a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nyilvánosságra hozta az Aranylabdára esélyes játékosok szűkített listáját. A várakozásoknak megfelelően azt a három nevet tartalmazta a lista, amelyet korábban már szinte mindenki borítékolt, tehát Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Manuel Neuer maradt versenyben.
Az esélyes ezúttal Cristiano Ronaldo, aki az elmúlt szezonban Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, és 17 góllal rekordot állított fel a legrangosabb európai kupasorozatban. A Primera Divisiónban 30 mérkőzésen szerzett 31 találatával gólkirály lett, igaz a brazíliai világbajnokságon nem tudott maradandót alkotni, mivel a portugál válogatottal már a csoportkörben búcsúzott.
Akárcsak tavaly, illetve az elmúlt hat évben mindig, Ronaldo első számú vetélytársa ezúttal is az argentin Lionel Messi. Meglepetés lenne ugyanakkor, ha a Barcelona "Bolhája" lenne a befutó, mivel idén nem tudta megközelíteni azt a teljesítményt, amivel korábban négyszer is kiérdemelte a világ legjobbja címet. Messi a Barcelonában többször is sérült volt, a bajnokságban és a világbajnokságon "csak" ezüstérem jutott neki, igaz, Brazíliában a németektől elszenvedett döntőbeli vereséget követően átvehette a torna legjobbjának járó elismerést.
A harmadik jelölt Manuel Neuer, a Bayern München világbajnok kapusa, akinek azzal is meg kell küzdenie, hogy az ő posztján játszók ritkábban kerülnek rivaldafénybe, mint a támadók. Az Aranylabdát eddig csak egyszer, 1963-ban adták kapusnak, akkor a szovjet Lev Jasin győzött. Neuer klubcsapatában, a Bayern Münchenben is sikert sikerre halmozott, bajnokságot és kupát nyert, valamint divatba hozta a "sweeper-keeper" (söprögető-kapus) posztot.
A szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, illetve újságírók szavazatai alapján a január 12-i FIFA-gálán hirdetnek győztest, ahol megnevezik hozzák az Év edzője díj (jelöltek: Joachim Löw, Carlo Ancelotti, Deigo Simeone) és a Puskás-díj (Jelöltek: Robin van Persie, James Rodriguez, Stephanie Roche) nyerteseit is.

(Forrás:sportrajongo.hu;mti/Fotó:lapresse.com)