Jump to content

Foci vb: Platini tagadja, hogy megvesztegették volna

2014. 12. 09. 18:36

Sem Picasso-festményt, sem aranyrudat nem kapott állítása szerint Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke az Oroszországra vagy Katarra leadott voksért cserében a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínéről döntő szavazáson.

„Több mint tiszta vagyok. Nem kaptam sem Picassót, sem aranyrudat, sem olajat, sem gázt – mondta az Europe 1 rádiónak az UEFA-elöljáró. – Sokkal inkább olyan magánnyomozók célpontja voltam, akiket azzal bíztak meg, hogy mendemondákat terjesszenek, talán abban az időszakban, amelyben a FIFA felé fordultam.”

Platini november végén úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a Sunday Timesnak a 2018-as és 2022-es helyszínkijelöléssel összefüggésben megfogalmazott gyanúsítgatásai „teljes mértékben fiktívek”, a lap által nem alátámasztott „szóbeszéd” pedig – amely szerint ő Picasso-festményt kapott volna a 2018-as vb-rendező kiválasztásakor az oroszokra leadott szavazatáért cserébe – „nevetséges”.

Arra a felvetésre, hogy ezek a kósza hírek esetleg Joseph Blatter FIFA-elnök környezetéből származnak-e, Platini a rádióinterjúban úgy reagált: nem tudja, más érdekek is voltak, sokan akartak inkább az Egyesült Államokba utazni világbajnokságra, mint Oroszországba vagy Katarba. Egyúttal megismételte, ő meggyőződése szerint szavazott.

„Azért voksoltam Oroszországra és Katarra, mert azt akartam, hogy a futball más helyekre is eljusson” – tette hozzá.

A francia válogatottal Európa-bajnok, egyúttal háromszoros aranylabdás futballista leszögezte, „ha vannak bizonyítékok a korrupcióra, akkor meg kell ismételni a szavazást”.

Platini beszélt a FIFA-ról is. Szerinte a világ labdarúgását irányító szervezetnek – amelyet 1998 óta vezet Joseph Blatter – szüksége van friss fuvallatra.

A tiszteletem és a barátságom Seppé, de mindig voltak kisebb konfliktusok az UEFA és a FIFA elnöke között. Nem ugyanazt gondoljuk. És a FIFA megítélése most nagyon rossz” – fogalmazott Platini.

Mint ismeretes, a következő két labdarúgó világbajnokság helyszínének kijelölésekor sokan felháborodtak azon, hogy sokkal nagyobb focinemzetek és tapasztaltabb kandidálók helyett Oroszország és Katar nyerte el a rendezés jogát.

(szp)

(forrás:sportrajongo.hu/mti/fotó:eurosport.com)