Jump to content

Afrika Kupa: a legtöbb hiányzóval bíró klubcsapatok

2014. 12. 13. 14:28

2015. január 17. és február 8. között Egyenlítői-Guineában rendezik meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. Ma már szinte nincs olyan európai élcsapat, akinek játékoskerete ne lenne foghíjas ezen időszak alatt. A Bleacherreport cikkében bemutatja Európa 5 legjobb bajnokságának azon csapatait, amelyek a legtöbb játékost adják Afrika legjelentősebb kontinensviadalára.

A korábbi klasszis jobbhátvéd, Willy Sagnol által edzett Girondins de Bordeaux jelenleg a francia bajnokság 5. helyén áll, ugyanakkor kemény tél elé néz: a mali csatár Diabaté a csapat házi gólkirálya, a tunéziai Khazri és a gaboni Poko a középpálya vezérei, a csapatkapitány, a szenegáli Sané pedig a védelem oszlopa. Rajtuk kvül vannak még olyan játékosok, akik korábban lemondták a válogatottbeli szereplésüket, de döntésük nem végleges (Thomas Touré - Elefántcsontpart, Abdou Touré - Mali). Angliában érintett a Swansea (Wilfred Bony), a Manchester City (Yaya Touré), és a Newcastle (Tioté, Papis Demba Cissé), de a legjobban a West Ham United: a Kapácsosok idei, a vártnál kiemelkedőbb szezonja nagyban afrikai játékosai játékainak köszönhető: a szenegáli csatár, Diafra Sakho 7 gólt szerzett, a támadó középpályás Kouyate szintén Szenegált erősíti majd a tornán, Sam Allardyce menedzsernek pedig a legrosszabb rémálmai válnának valóra, ha Volker Finker visszahívná a kameruni keretbe Alex Songot, akinek az idei formája régi Arsenalos teljesítményét idézi a jelenleg európai kupaszereplésre jogosító helyen tanyázó West Ham középpályáján.

A La Liga viszonylag kevesebb afrikai játékost foglalkoztat, azonban mind a Levante (Papa Diop - Szenegál), mind a Valencia (Feghouli - Algéria) nélkülöz majd egy-egy játékost. A legnagyobb hiány Sevillában lesz: a kameruni hátvéd, Stephane Mbia meghatározó szereppel bír az andalúzok hátsó alakzatában, az ő pótlása nagy feladat elé állíthatja Unai Emery vezetőedzőt. Olaszországban a Roma veszteségei lehetnek a legnagyobbak: két kulcsjátékosa, Gervinho és Seydou Keita is csatlakozik válogatottjához. Az elefántcsonparti Gervinho a Roma támadóalakzatának motorja, azolasz fővárosban pedig sokadvirágzását élő Keita - akinél a statisztikák szerint csak csapattársa, Yanga-Mbiwa passzol pontosabban - 35 évesen is meghatározó szereppel bír Mali válogatottjában. Németországban a Schalke támadájátéka érezheti meg Chuppo-Moting hiányát: a kameruni csatár a csapat 32 góljából 8-at szerzett. A világbajnokságon nyújtott teljesítménye, és a pályán kvüli viselkedését övező botrányok után újra kinyílt a válogatott kapuja Kevin-Prince Boateng számára, akit Ghána új szövetségi kapitánya, Avram Grant meghívott a kupára készülő keretbe.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/bleacherreport twitter; fotó: sportrajongo.hu/estisport.hu)