Jump to content

PL-sztárok, akik meghódították Amerikát – 1. rész

2015. 01. 08. 10:52

A Liverpool csapatának emblematikus alakja, Steven Gerrard szerdán bejelentette, hogy nyártól a Los Angeles Galaxy együttesét erősíti majd. Ezen apropóból álljon itt egy lista, melyben összeszedtük az MLS - vagy jogelődje az NASL - valaha volt legjobb játékosait, akik a szigetországi bajnokságból érkeztek a tengerentúlra.

Az utóbbi hónapokban a Premier League utóbbi évtizedének talán két legkiemelkedőbb középpályása, Frank Lampard és Steven Gerrard is bejelentette, hogy az Egyesült Államok bajnokságában folytatja karrierjét. Lampard eredetileg januárban költözött volna New Yorkba, hogy a City csapatval megkezdje felkészülését, ám egy másik City, a Manchester lecsapott rá és kölcsön vette a Chelsea-legendát. A két City-nek amúgy nem volt nehéz megegyeznie, lévén közös a tulajdonos...

Lampard bemutatkozására tehát még várni kell, így viszont a szakembereknek jóval könnyebb lesz majd összehasonlítaniuk az ő és Gerrard teljesítményét, hiszen egy időben kezdik meg tengerentúli kalandjukat. Mindenesetre a két klasszis amerikai szerepvállalása tökéletes apropót szolgáltat arra, hogy csokorba szedjük az angol bajnokság azon kiválóságait, akik valaha megfordultak az amerikai pontvadászatban is.

Gerrard és Lampard előtt több neves angol játékos is megfordult az MLS-ben, vagy jogelődjében az NASL-ben. Kétség kívül a legnagyobb durranás David Beckham érkezése jelentette, aki ha nem is pályafutása zenitjén, de még mindenképpen úgy érkezett Los Angelesbe, hogy komolyan hozzá tudott tenni csapata játékához. Beckham a pályán és azon kívül is nagy segítsége volt a Galaxy-nak, a két bajnoki cím, valamint a még érkezése előtt (!) eladott 250 000 Beckham mez egyaránt jól jött a klubnak. Becks az amerikai bajnokság szünetében többször visszatért Európába, hogy formában tartsa magát a válogatottbeli szereplése miatt. Ezt az amerikai szurkolók először nem vették jó néven, ám amikor meggyőződtek kedvencük lojalitásáról, megbocsátottak neki. A Spice Boy 2012-ben hagyta el a Galaxy-t, a drukkerek természetesen hősként ünnepelték.

A jelenkor játékosai közül a legjobb igazolásnak azonban mégsem Beckhamet tartják, sokkal inkább Robbie Keane-t. Az ír játékos nevével lehet, hogy nem adnak el annyi mezt, ám a 84 mérkőzésen lőtt 53 gólja valószínűleg ellentételezi a Beckhaménél jóval gyengébb marketingértéket. Keane szintén a Los Angeles játékosa, érkezése óta három bajnoki címnek volt részese Galaxy játékosként, a 2014-es döntőt az ő gólja döntötte el, nem mellesleg pedig megválasztották az év játékosának is.

(folytatjuk...)

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó: