Jump to content

PL-sztárok, akik meghódították Amerikát – 2. rész

2015. 01. 08. 12:10

Pár hónap alatt a Premier League két emblematikus figurája is úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban folytatja pályafutását. A nyártól Frank Lampard és Steven Gerrard is az MLS bajnokságát erősíti, így ezen apropóból összeállítottunk egy listás, melyben azokat a játékosokat vesszük sorba, akik a legnagyobb hatással voltak a tengerentúli bajnokságra.

Természetesen mindezt a teljesség igénye nélkül tesszük, hiszen ha minden játékost aki egykoron a PL-ben megfordult felsorolnánk, akkor egy 10 részes sorozat is kevés lenne a téma lezárásához. Az első részt Robbie Keane-nél hagytuk abba, aki pár év alatt az MLS legjobbjává nőtte ki magát, elképesztő gólérzékenységét a Los Angeles Galaxy-ban is bizonyította.

Ilyen magasságokig nem jutott még el Jermaine Defoe, aki a West Ham és a Tottenham csapatai után 2014-ben igazolt Torontóba. Defoe bemutatkozása jól sikerült, 19 mérkőzésen 11 gólt szerzett, ám miután Ryan Nelsen edzőt menesztették, az angol játékos jövője is kérdésessé vált a csapatnál. Nelsen még a Tottenhamnél volt Defoe csapattársa, természetesen kulcsszerepet játszott abban, hogy az angol válogatott játékos Torontóba igazolt, ám menesztése után -gólerős játék ide vagy oda - az új menedzser Tim Bezbatchenko nem tart igényt Defoe játékára, a hírek szerint átadólistára tette a futballistát.
Ez a veszély nem fenyegeti Bradley Wright-Phillips-et aki egészen szenzációs szezont tudhat maga mögött a New York Red Bull csapatában. A visszavonulását pár hete bejelentő Thierry Henry-val félelmetes csatárkettőst alkotó egykori Manchester City és Charlton csatár 27 góllal zárta az idényt, megnyugtatva egyúttal a Red Bull drukkereket akik esetleg féltették kedvenc csapatukat Henry távozása miatt.
A Premier League-ből érkezett játékosok közül a fent nevezettek voltak, vagy vannak jelenleg is a legnagyobb hatással a tengerentúli bajnokságra, ám 70-es 80-as években a nagy elődök már letették az alapkövet, igaz nem az MLS-ben, hanem az előd az NASL-ben.
Az amerikai bajnokságot a hetvenes évek végén olyan sztárokkal próbálták meg felfuttatni, mint Pelé, vagy később Franz Beckembauer, de az 1966-ban világbajnokságot nyerő angol válogatott illusztris tagjai közül is meggyőztek párat, hogy levezetésként segítsék népszerűsíteni az NASL-t. Geoff Hurst (Seattle, 23 meccs 8 gól) és Bobby Moore (San Antonio, Seattle, Detroit) személyében jöttek is a sztárok, sőt még George Bestet, a Manchester United aranylabdás, BEK-győztes északír klassisát is leigazolták. Hármojuk közül csak Best igazolta klasszisát, a Los Angeles Aztecs, a Fort Lauderdale Strikers és a San José Earthquakes színeiben összesen 137 mérkőzésen lépett pályára 61 gólt szerzett.
Nyártól tehát Frank Lampard és Steven Gerrard is az MLS-ben folytatja karrierjét, és valami azt súgja, hogy a két klasszis az elődökhöz hasonlóan szintén meghódítja majd Amerikát.

(fg)

(Forrás:sportrajongo.hu/Fotó:sporttopix.com)