Jump to content

Marseille - PSG, a francia El Clasicó

2015. 04. 05. 11:24

Ma este 21 órától Franciaország sportrajongó része Marseille-re figyel: a Stade de Vélodrome-ban rendezik a francia futball legnagyobb rangadóját, a francia El Clasicót, a Marseille-PSG derbit. A párharc újdonsága a korábbi évekhez képest, hogy a presztízsen túl a bajnoki a cím is kockán forog: a Ligue 1 történetének talán legizgalmasabb szezonja fut jelenleg, elsősorban a Lyon, a Marseille és a PSG közreműködésével.

Az 1969-ben alapított PSG 1982-ben érte el első jelentősebb diadalát, amikor megnyerte a Francia Kupát, 1986-ban pedig, története során először, megnyerte a bajnoki címet is. A kispadon ekkor Gérard Houllier ült, a Liverpool és a Lyon későbbi sikerkovácsa, akinek ez volt az első jelentős sikere. A klub következő nagy korszaka 1991-ben jött el, amikor médiatársaság, a Canal+ médiatársaság megvette a PSG-t, ezen időszakra vezethető vissza rivalizálása a Bernard Tapie sajátos vesztegetési gyakorlatának köszönhetően a BEK-győzelemig menetelő OM-mel. Ebben az évtizedben a David Ginola, Youri Djorkaeff, George Weah és a brazil Raí fémjelezte csapat 1994-ben bajnokságot, 1996-ban Kupagyőztesek Európai Kupáját nyert. Az Olympique de Marseille Franciaország egyik legrégibb futballcsapata. A felmérések szerint a klub szurkolótábora a legnagyobb az országban. A klubtörténet első válságát közvetve egy magyar, az 1968-as olimpián disszidált Varga Zoltán robbantotta ki. A klub akkori elnöke, Marcel Leclerc - akinek a vezetésével nemzetközi sikereket is arattak - úgy akarta szerződtetni Vargát, hogy a csapatban már volt két idegenlégiós, és a francia liga nem engedett többet. Bernard Tapie 1986-ban szerezte meg a csapatot, amiből Franciaország egyetlen BEK-győztesét faragta 1993-ban. Ebben az időszakban olyan játékosok játszottak a Vélodrome közönsége előtt, mint Barthez, Deschamps, Rudi Völler, Jean-Pierre Papin, és Enzo Francescoli.

Az idei szezon elején az egyaránt dúsgazdag tulajdonossal bíró, Ibrahimovic, Cavani, Thiago Silva, Lavezzi, Verratti vezette PSG és Monaco tűnt abszolút bajnoki esélyesnek, azonban a versenyfutásba „bezavart” a korábbi sikerévek után újra régi fényében csillogó két „Olympique”: a Lyon és a Marseille. Utóbbi Marcelo Bielsa vezetésével és Gignac góljaival repülőrajtot vett a bajnokságban, azonban jött egy hullámvölgy, és a korán megszerzett pontelőny március elejére elolvadt. A PSG elsősorban sok döntetlenjének (11) köszönhetően nem áll magabiztosan a tabella élén. A meglepő döntetlenek és vereségek miatt sokan megkérdőjelezték Laurent Blanc vezetőedző képességeit, azonban a Chelsea ellen hősies továbbjutás a BL-ben megerősítette pozíciójában.

Ahogy az a nagy rangadók kapcsán lenni szokott, a derbi abszolút háromesélyes. A Lyon tegnap nyert, így ma a döntetlen egyik csapatnak sem igazán jó, a vesztes pedig könnyen kiírhatja magát a bajnoki címért folyó versenyfutásból.

(bb)

(Forrás: sportrajongo.hu/wikipédia; fotó: sportrajongo.hu/talksport.com/sport.genside.com)