Jump to content

Spanyol bajnokság: a Mestallában vendégszerepel a Barca

2015. 12. 05. 08:50

A spanyol labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának rangadóján a Valencia a Barcelonát fogadja. Bár a hazaiak tabellán elfoglalt helyezése önmagában nem indokolná a rangadó szó használatát a bombaformában lévő katalánok ellen, a Mestalla - formáktól függetlenül - az egyik legnehezebb terep a vendégcsapatok számára.

A "Denevérek" a hét elején edzőváltáson estek át: Nuno helyét a Manchester United legendája, az eddig az angol nemzeti tizenegynél másodedzőként dolgozó Gary Neville vette át. A távozó portugál mester valójában saját sikerességének lett az áldozata: a tavalyi 4. hely óriási teljesítmény volt a Valenciától, az ezzel járó Bajnokok Ligája indulás azonban hiába volt gazdasági szempontból jelentős, a kettős terhelés sikeres teljesítéséhez szükséges kereterősítés elmaradt, sőt, a védelem oszlopa, Otamendi a Cityhez távozott a nyáron. Mindezek következtében a bajnokságban csak a középmezőnyben helyezkednek el, a Bajnokok Ligájában pedig az utolsó fordulóban a már kiesett Lyon ellen fog hazai pályán eldőlni, hogy továbbjutnak-e a csoportból. Ezen helyzet minél sikeresebb megoldására érkezett az igencsak tapasztalatlan Neville, akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen sérülés miatt hiányozni fog ma este Lucas Orban, Negredo, Feghouli, André Gomes, Barragán, Mustafi, Rodrigo Moreno, Diego Alves, Javi Fuego és Joan Cancelo. Amiben bízhat az angol mester, az az, hogy a Valencia idén még veretlen hazai pályán, háromszor nyert, és háromszor játszott döntetlent, a gólkülönbsége 9-2.

Az ellenfél azonban az a Barcelona, amelyet jelen formájában nagy valószínűséggel egyik debütáló edző sem szeretne ellenfélül. A katalánok a megszokottnál lassabban melegedtek be a szezon elején, eltérő volt a játékosok edzettségi állapota, ennek volt köszönhető a vigói és a sevillai vereség. Ez utóbbit követően aztán a helyes útra állt a Barca, azóta 11 mérkőzésből 10-et megnyert, köztük a Real elleni El Clasicót is, gólkülönbsége pedig 36-5. Messi októberi sérülését követően előlépett a Neymar-Suarez duó, akik ketten együtt 20 gólt szereztek ebben az időszakban, így az argentin klasszis hiánya egyáltalán nem volt érzékelhető. Visszatértével újra összeállhat az MSN, amely tavaly 121 gólt szerzett.

Nem vár tehát könnyű mérkőzés a Valenciára és Gary Nevillere, de ha jó napot fognak ki, akkor az esélyesebb Barcelonának tudása legjavát kell nyújtania a győzelemhez.

Kezdés szombaton 20.30-kor.

(Forrás: sportrajongo.hu; fotó: sportrajongo.hu/fourfourtwo.com/standard.co.uk)