Jump to content

Mexikó először nyerhet vb-n Brazília ellen

2018. 07. 02. 13:35

A mexikói labdarúgó-válogatott először nyerhet világbajnoki mérkőzést Brazília ellen az oroszországi torna hétfői nyolcaddöntőjében, míg a korábbi négy összecsapásuk során háromszor kikapott a dél-amerikaiaktól.

Az ötszörös vb-aranyérmes brazil, valamint a legutóbbi hat vb-n egyaránt a nyolcaddöntőben búcsúzó mexikói együttes eddig csak a csoportküzdelmek során találkozott egymással. Utóbbiak nemcsak nyeretlenek, hanem még gólt sem szereztek, a brazilok szempontjából 11-0 a gólkülönbség. Egyetlen döntetlenjüket négy éve érték el, amikor 0-0-t játszottak az akkor házigazda brazil csapattal.

Brazília a legutóbbi hat alkalommal kivétel nélkül európai ellenféltől kapott ki vb-ken, nem európaiként Argentínának sikerült nyernie ellene még 1990-ben a nyolcaddöntőben, míg közép- és észak-amerikai riválissal szemben pedig még soha nem maradt alul.

A brazil együttes valószínűbb sikere mellett szól továbbá, hogy elődjeikkel ellentétben a védekezésük sokkal fegyelmezettebb és kiegyensúlyozottabb. Tite szövetségi kapitány csapata legutóbbi nyolc mérkőzésén csupán egyetlen gólt kapott - a csoportkör nyitányán Svájctól -, ráadásul egy éve veretlen.

A vb-n a visszafogott bemutatkozást követően (1-1 Svájc ellen) egyre meggyőzőbb játékot nyújtott, öt góljukon négy játékos osztozik. A mexikói gárda teljesítménye éppen a fordítottja a brazil csapaténak, pedig megtörténhet, hogy a legjobbja is kevés lesz a továbbjutáshoz.

Mexikó a tornára címvédőként érkezett németek legyőzésével kezdett a vb-n (1-0), majd a dél-koreaiaknál is jobbnak bizonyult (2-0), de játékába akkor már lényegesen több hiba csúszott. Főként a támadások befejezésével adódtak problémák. A svédektől aztán 3-0-ra kikaptak a csoportkör utolsó fordulójában a közép-amerikaiak, így csak annak köszönhetik a továbbjutásukat, hogy a németek óriási meglepetésre borították a papírformát a dél-koreaiakkal szemben, és a biztos győzelem helyett kikaptak 2-0-ra. A mexikóiak három vb-gólja közül kettő született akcióból, egy büntetőből.

A két csapat már 40-szer találkozott egymással, hét döntetlen mellett Brazília 23-szor, Mexikó tízszer nyert.

 

(Forrás: sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI,pinterest, youtube.com)