Jump to content

Bajnokok Ligája - Több mint százmillió eurót kereshetnek a topklubok

2018. 08. 30. 06:06

A legsikeresebb futballklubok több mint százmillió eurót kereshetnek a Bajnokok Ligája következő idényében.

Az európai szövetség (UEFA) által bevezetett új elosztási rendszerben 2,04 milliárd eurót kapnak a BL résztvevői. Az UEFA a kontinentális sorozatokból várhatóan összesen 3,25 milliárd eurós bevételre tesz szert.

Az összeg szétosztásánál öt szempont van. Az első a 15,25 millió eurós (4,9 milliárd forint) rajtpénz, amely a csoportkör mind a 32 csapatát automatikusan megilleti.

A pontprémium azt jelenti, hogy a győztes mérkőzésért 2,7 millió, a döntetlenért pedig 900 ezer euró jár a körmérkőzések során.

A harmadik kereseti lehetőség az egyesületek számára az, ha bejutnak a kieséses szakaszba: a nyolcaddöntőért 9,5, a negyeddöntőért 10,5, az elődöntőért 12, a döntőért 15, a végső diadalért pedig 4 millió euró jár, utóbbihoz társul további 3,5 millió az Európai Szuperkupában való részvételért.

A negyedik szempont az elmúlt tíz év sikerei alapján felállított koefficiens-rangsor, amelynek figyelembevételével 585 milliót osztanak szét a 32 klub között. A leggyengébb gárda 1,1 milliót kasszíroz, az első helyezett - a címvédő Real Madrid - pedig 32x1,1 azaz 35,46 millióval gazdagodik.

Az utolsó bevételi lehetőség a televíziós közvetítési jogok értékesítéséből származó 292 millió euró, ez térségenként és piaconként változik, így egyelőre nem lehet meghatározni a pontos eloszlását.

A BL csoportkörének sorsolására csütörtökön 18 órakor kerül sor Monacóban.

(Forrás: sportrajongo.hu, mti / Fotó: MTI,pinterest, youtube.com)