Jump to content

Kötelező óvóhelyekkel indul az ukrán labdarúgó bajnokság

2022. 08. 22. 20:00

A légiriadókra is felkészültek az ukrán labdarúgóklubok, amelyek a háborús állapotok közepette kezdik meg kedden szereplésüket az újrainduló bajnokságban.

"Az új szezon számos logisztikai kihívást tartogat, és a rakétatámadások kockázata is fennáll, ezért minden stadionnak rendelkeznie kell óvóhellyel" - nyilatkozta Andrij Pavelko, az ukrán szövetség elnöke. Hozzátette, valahányszor megszólal a légvédelmi sziréna - ami a legtöbb régióban mindennapos jelenség -, a mérkőzést félbeszakítják, és a találkozó minden résztvevőjének az óvóhelyre kell mennie.

Néhány futballista, például a Sahtar Donyeck középpályása, Tarasz Sztyepanenko aggodalmát fejezte ki, hogyan tartják melegen az izmaikat a hosszú kényszerszünetek során. Javaslata szerint minden óvóhelyen fel kellene állítani néhány szobakerékpárt.

Minden mérkőzésen jelen lesznek katonai tisztviselők, és ha a légiriadó egy óránál tovább tart, megbeszélik a játékvezetővel, hogy várjanak-e tovább, vagy halasszák el a meccset.

Az új idény első mérkőzését a Sahtar Donyeck és a Metalliszt Harkiv játssza kedden, magyar idő szerint 12 órától. A mezőnyben 16 csapat szerepel, ám a Deszna Csernyihiv és az FC Mariupol ezúttal nem tud elindulni, mert a harcok során lerombolták a stadionjaikat. Utóbbi klubnak a jövője is veszélybe került, miután három hónapos ostrom után az oroszok elfoglalták a várost, és az ukránok szerint több mint 20 ezer lakost öltek meg.

A bombázások veszélye miatt a mérkőzéseket nézők nélkül játsszák, kezdetben csak Kijevben és környékén, illetve a nyugati határhoz közeli két területen, bár ez később változhat.

Az előző szezon február 24-én szakadt félbe, akkor a Sahtar Donyeck vezette a tabellát, és az új idényben is esélyesnek számít, bár a horvát vezetőedző, Igor Jovicevic elmondása szerint már nem brazil légiósok, hanem fiatal, hazai futballisták alkotják a keretet.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)