Jump to content

Újabb öt oroszt tiltottak el az olimpiai indulástól

2016. 07. 26. 04:49

Kajakosokat és kenusokat, köztük a Londonban K-2 200-on olimpiai bajnok Alekszander Djacsenkót tiltotta el a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) a riói indulástól. Ezzel 18 orosz sportoló – valamint a már eltiltott atléták – biztosan nem szerepelhet Brazíliában. Simon Toulson, az ICF főtitkára a döntés kapcsán kiemelte, ha kell, folytatják az eltiltásokat a zéró tolerancia jegyében.

 

Alekszej Korovaskov Ilja Pervuhinnal C-2 1000 méteren győzött a júniusi, moszkvai Európa-bajnokságon. Utóbbi versenyben a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó lett a harmadik. A második Andrej Bahdanovics, Alekszandr Bahdanovics fehérorosz kettőst már egy korábbi döntésével megfosztotta a riói indulás lehetőségétől az ICF.

„Ha úgy tekintjük, Európa-bajnokok vagyunk, hiszen az előttünk végzett két egységet kizárták” – nyilatkozott az MTI-nek Mike Róbert.

Hozzátette: a riói olimpia szempontjából rendkívül fontos döntés, hogy csak tisztán versenyző sportoló indulhasson a játékokon. A 2013-ban világbajnok páros tagja az esélyekről úgy nyilatkozott: „aki idén megvert minket, azt kizárták”.

Múlt hétfőn hozták nyilvánosságra Richard McLarennek, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fővizsgálójának jelentését, amelyből kiderült, egyértelműen bizonyítottnak találták azokat a vádakat, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia kapcsán központilag irányított doppingolás folyt Oroszországban. A jelentés alapján Djacsenkóék doppingmintákat manipuláltak

A jelentés nyomán a WADA azt javasolta a NOB-nak, hogy a teljes orosz csapatot zárja ki a riói játékokról. A szervezet végrehajtó bizottsága azonban vasárnap úgy döntött, hogy nem így jár el, de a részvételhez az orosz versenyzők mindegyikének egyéni engedélyre van szüksége sportágának nemzetközi szövetségétől.

(Forrás: mti/Fotó:twitter)