Jump to content

Rio 2016: a fenomén elbúcsúzott

2016. 08. 10. 11:33

Az amerikai Michael Phelps szerint megtervezni sem lehetett volna jobban azt, ahogy visszahódította a szívéhez legközelebbi szám, a férfi 200 méter pillangóúszás olimpiai aranyérmét a riói játékok keddi versenynapján.

 

„Küldetés teljesítve. Ezt a címet nagyon vissza akartam hódítani, de ebben a számban most úsztam utoljára. Szörnyű belegondolni, mi lett volna, ha nem sikerül, biztosan a pokolban éreztem volna magam” – mondta minden idők legeredményesebb olimpikonja, aki négy évvel ezelőtt Londonban kikapott az ezúttal negyedikként célba érő dél-afrikai Chad Le Clos-tól.

Phelps vidáman nevetett a dobogón és szórakoztatta a barátait huszadik ötkarikás aranyérmével a nyakában. A közönség felé „O”-betűt mutatva ünnepelt, utalva a Baltimore Orioles baseballcsapatra. A lelátón jelen voltak az amerikai kosárlabda-válogatott tagjai, akik megnézték a versenyt, és miután Phelps kiment a közönséghez, az érmet is megcsókolták.

Végül futott egy tiszteletkört a medence szélén párjával és kisfiával, Boomerrel.

A 200 méter pillangó volt az első szám, amelyben olimpián indult: bár 2000-ben a sydneyi játékokon medált nem nyert, mindössze 15 évesen ötödik lett. A 2004-es athéni és a 2008-as pekingi olimpián viszont győzött ebben a számban.

Phelps ezúttal szoros küzdelemben diadalmaskodott, mindössze négy századdal előzte meg a japán Szakai Maszatót, a harmadik Kenderesi Tamás lett, akinek éppen az amerikai a példaképe. Cseh László világbajnoki címvédőként a hetedik helyen végzett. Phelps a 200 méter pillangó után a 4x200 méteres gyorsváltó befejező embereként is első lett, ezzel 25. ötkarikás érmét, közte 21. aranyát nyerte.

 

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)