Jump to content

Rio 2016: Búcsúzik a legenda

2016. 08. 14. 03:12

Pályafutása tökéletes befejezése volt a szombati Michael Phelps szerint. A 4x100-as vegyesváltóban az amerikai négyes nyert, Phelps ezzel megszerezte ötödik aranyérmét Rióban, amely nagyon úgy tűnik, hogy egyben az utolsó is számára. Az amerikai legenda pályafutása során 23. aranyérmét szerezte meg, ez abszolút csúcs. Több viszont nem lesz, legalábbis Phelps szerint, aki új fejezetet nyit életében és az úszás után a család lesz az első helyen.

“Az egész egy kisgyerek álmával kezdődött. Szerettem volna megváltoztatni az úszósportot, és valami olyat tenni, amit előtte még soha senki. Ennek a megvalósítása elég jól sikerült” – mondta az olimpiák történetének legeredményesebb sportolója.

A 31 éves amerikai úszó saját bevallása szerint a könnyeivel küszködött, amikor szombaton a verseny előtt leszállt a buszról és elindult a medence felé, mert tudta utoljára képviseli hazáját egy olimpián. 

“Most feltettem a pontot az i-re, és elkezdődik egy új fejezet az életemben” – tette egyértelművé, hogy 2020-ban Tokióban már nem indul el. A 2012-es londoni játékok után is vissza akart vonulni, tervei között az szerepelt, hogy profi golfozó lesz, ám ez nem sikerült, sőt élete kisebb hullámvölgybe került, inkább a botrányai miatt került a lapok címoldalára sem, mint az eredményei miatt. 

Edzője, Bob Bowman szerint a 28 ötkarikás éremmel búcsúzó Phelps korszakos zseni, a maga nemében szintén klasszis edzőnek számító szakember szerint tíz generáció sem elég ahhoz, hogy tanítványa sikerei megismétlődjenek. 

Az utolsó döntőn ott volt a lelátón szinte a teljes amerikai úszóválogatott. A nők közt 4 arannyal és 1 ezüsttel Rióban legeredményesebb Katie Ledecky szerint fantasztikus csapatot alkotnak, és büszke rá, hogy két olimpián is együtt szerepelhetett Phelpsszel.

A 4×100-as vegyesváltóban Phelpsszel úszó, 100 és 200 háton is diadalmaskodó Ryan Murphy szerint ha barátja tényleg visszavonul, akkor a riói zárószám nagyszerű befejezése volt hihetetlen pályafutásának. “A 4×100 lesz az egyik legtöbbször visszanézett verseny az úszás történetében” – tette hozzá.

A lelátón menyasszonya, Nicole Johnson három hónapos kisfiukkal, Boomerrel a karjaiban ünnepelte a sikert. Phelps elmondta, az olimpia után jóval több időt akar velük tölteni, s azt tervezi, hogy feleségül veszi menyasszonyát és később talán egy-két úszóórát is ad majd fiának.

Phelps utolsó aranya egyben az Egyesült Államok 1001. ötkarikás elsősége volt. A “baltimore-i golyó” öt arannyal és egy ezüsttel zárta a riói játékokat, amivel a legeredményesebb lett a medencében.

(Forrás: sportrajongo.hu/Fotó:twitter)