Jump to content

Rio 2016: ez történt szombaton

2016. 08. 21. 11:41

A riói olimpia utolsó előtti napján is született magyar aranyérem, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású női kajaknégyes címvédőként megnyerte az 500 méteres versenyszámot. A férfi vízilabda-válogatott ötödik helyen zárt, a Vasbányai-Mike páros parádés hajrával a 4. helyen, Brazília pedig örömmmámorban úszik, hiszen a focisták megnyerték az ország első olimpiai aranyérmét.

A magyar női kajakos kvartett – amelyben a londoni győzelem alkalmával Csipes helyén Kovács Katalin ült – a szombati döntőben sokáig nagy csatát vívott a németekkel, a hajrában azonban ellépett riválisától, s végül magabiztos sikert aratva kilenc tizeddel győzött. Kozák Danuta ezzel pályafutása ötödik olimpiai aranyát gyűjtötte be, Rióban pedig harmadszor állhatott fel a dobogó felső fokára, mivel korábban egyesben, illetve Szabó Gabriellával párosban sem talált legyőzőre. Az UTE 29 éves versenyzője ezzel az első női kajakos lett, aki egyazon ötkarikás eseményen egyesben, párosban és négyesben is nyert. Csipes Tamara édesapja után szintén olimpiai bajnok lett. A mostani kvartett felkészítésében is szerepet vállaló Csipes Ferenc 1988-ban, Szöulban a férfi kajaknégyessel győzött 1000 méteren.

A kajak-kenu versenyek zárónapján a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus kettős nagyot hajrázott ugyan, de lemaradt a bronzéremről, azaz negyedik lett 1000 méteren. A Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin, Kugler Attila, Somorácz Tamás összeállítású férfi kajaknégyes a B döntőben harmadik, összesítésben 11. lett 1000 méteren, Molnár Péter pedig a hetedik helyen végzett a K-1 200 méter B döntőjében, így összesítésben a 15. helyen zárt.

A férfi vízilabdázók 12-10-re verték a görögöket a helyosztón, így akárcsak Londonban, ezúttal is ötödik helyen végeztek. A tornát a szerbek nyerték.

A szabadfogású birkózók 125 kilógrammos súlycsoportjában Ligeti Dániel hetedik, a 86 kilogrammos Veréb István tizenharmadik helyen zárt, míg a férfi öttusázók versenyében Marosi Ádám 12., Demeter Bence 17. lett. Triatlonban a nők viadalán Kovács Zsófia 24., Vanek Margit pedig 45. helyen ért célba.

Ami pedig a nem magyar érdekeltségű versenyszámokat illeti: Brazília örömmámorban, hiszen a labdarúgó-válogatott a szombati döntőben 1-1-es döntetlent követően tizenegyesekkel múlta felül Németországot, így elhódította azt a címet, amelyet korábban még soha. A világbajnokságokat tekintve öt elsőségével rekorder Brazília először diadalmaskodott ötkarikás játékokon, a csapat vezére ezúttal is Neymar volt, akinek így sikerült az, ami korábban Pelének, Ronaldónak, Rivaldónak, Ronaldinhónak és a többi nagyságnak nem: olimpiai győzelemre vezette a labdarúgó válogatottat.

A találkozó első gólját az FC Barcelona klasszisa, Neymar rúgta meseszép szabadrúgásból a 26. percben. A németek az 59. percben Max Meyer révén egyenlítettek. A büntetőpárbajban mindössze egyetlen német, éppen a torna gólkirálya, Nils Petersen hibázott az ötödik körben, a mindent eldöntő 11-est pedig ki más, mint Neymar rúgta be.

A címvédő és világbajnok Mo Farah a 10 ezer méter után megnyerte az 5000 métert is riói játékokon, így ő az első brit futó, aki négyszeres olimpiai bajnok. A világbajnok Farah Londonban is ezen a két távon diadalmaskodott. A finn Lasse Virén (1972 és 1976) után ő a második férfi futó, aki 5 és 10 ezer méteren meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét.

A női 4×400 méteres váltóban sorozatban hatodszor az amerikaiak győztek, ezúttal a jamaicaiak előtt, ezzel Allyson Felix immár hatszoros olimpiai bajnok, emellett van három ezüstje is.

A női röplabdatornát a kínai válogatott nyerte, miután a szombati döntőben 3-1-re legyőzte a szerb csapatot.

(Forrás: sportrajongo.hu;mti/Fotó:mti)