Jump to content

Michelisz Norbert állami kitüntetésben részesült

2014. 03. 15. 17:19

Nemzeti ünnepkünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adta át Michelisz Norbertnek, a túraautó-világbajnokság (WTCC) első magyar résztvevőjének, aki 2012-ben elnyerte a legjobb privát versenyzőnek járó bajnoki címet, a legutóbbi idényben pedig pályafutása legeredményesebb szezonját zárta. Michelisz a 2014-es szezonnal kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a világbajnoki összetett első három helyének valamelyikét célozza meg, "főnöke" Zengő Zoltán ugyanakkor korábban kijelentette, hogy a vb-címet sem tartja elérhetetlennek.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetésnek, a Magyar Köztársasági Érdemrend fokozata. 2011-ig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje néven adományozták. Az Érdemrendet nagyra becsüli a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kimagasló, példamutató személynek adható.

Michelisz Norbert a túraautó-világbajnokságon elért eredményeiért kapta az állami elismerést. A sorozat első és jelenlegi egyetlen magyar versenyzője 2010-ben mutatkozott be a WTCC-ben a Zengő Motorsport versenyzőjeként. Még abban az évben az egyik legrangosabb versenyen, a Makaói Nagydíjon megszerezte első futamgyőzelmét és végül a világbajnoki pontverseny 9. helyén zárta a szezont. A következő évben a Hungaroringen rendezett Magyar Nagydíjon második lett, majd a szezon végén ismét az összetett 9. helyén végzett. A 2012-es idény során a Zengő Motorsport versenyzője immáron nem talált legyőzőre a Hungaroringen, majd az amerikai versenyhétvégén mindkét futamon dobogón zárt. Norbi a szezon végén privát világbajnok lett, az összetettben pedig a 6. helyen zárt.

A legutóbbi idény során a Zengő Motorsport csapata autót váltott, az addig használt BMW 320 TC helyett immáron egy gyári támogatást élvező Honda Civic került Norbi alá. A kezdeti időszak nem volt könnyű, ám a csapat átvészelte a nehézségeket és Michelisz végül pályafutása legsikeresebb idényét teljesítette. A Magyarországon évek óta a legnépszerűbb sportolónak számító autóversenyző 2013-ban több dobogós helyezést ért el, mint pályafutása során addig összesen (szám szerint hetet) és persze a futamgyőzelem sem maradt el. Norbi elképesztő stílusérzékről tanúbizonyságot téve nem máshol, mint a Honda otthonában, Suzukában aratott rajt-cél győzelmet.

Michelisz Norbert azonban nem csak eredményeivel hívja fel magára a figyelmet, hanem szerénységével, elhivatottságával és mérhetetlen profizmusával is példát mutat a fiataloknak és öregbíti a magyar autósport hírnevét világszerte. Neki és a Zengő Motorsport maroknyi csapatának elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a WTCC-világbajnokság soha nem látott nézettséget generál a honi televíziós csatornákon, a Magyar Nagydíj pedig amióta bekerült a versenynaptárba, azóta minden évben a legnépszerűbb és leglátogatottabb versenye a sorozatnak.

Fotó:origo.hu

sportrajongo.hu/molcsapat.hu