Jump to content

Megkezdődött Bernie Ecclestone büntetőpere Münchenben

2014. 04. 24. 10:00

Megkezdődött csütörtökön a müncheni tartományi bíróságon a Formula–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone ellen korrupció vádjával kezdeményezett büntetőper. A brit üzletember akár tízéves börtönbüntetést is kaphat, ha beigazolódik a gyanú, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB német bank igazgatótanácsának egyik volt tagját a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank a szóban forgó üzletrészt a CVC nevű pénzügyi befektető cégnek adja el, amely elkötelezett volt amellett, hogy Ecclestone-t továbbra is a Formula–1 vezérigazgatói székében tartsa. A CVC azóta is a Formula–1 legnagyobb részvényese.

A bankár, Gerhard Gribkowsky jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, amelyet kenőpénz elfogadása miatt szabtak ki rá.A 83 éves Ecclestone védőügyvédei írásos beadványukban „valótlannak, félrevezetőnek és következetlennek" nevezték az ügyészség vádjait.

Hangsúlyozták: "a feltételezett megvesztegetés nem történt meg". A védőügyvédek közölték, hogy új bizonyítékokat terjesztenek majd elő a tárgyalás során.

Ecclestone korábban azt mondta, valóban átadott 10 millió dollárt Gribkowskynak, de csupán azzal a céllal, hogy elhallgattassa a bankárt, mert az azzal fenyegetőzött, hogy – Ecclestone szerint megalapozatlan – feljelentéseket tesz a Formula–1 vezetőjének adóügyeivel kapcsolatban.

Bernard Charles Ecclestone brit üzletember, a Forma–1 autóverseny-sorozatot irányító cégcsoportok legfontosabb vezetője. 1949-ben egy rövid időre az autóversenyzésbe is belekóstol, de miután Brand Hatch-ben egy Formula–3 versenyen balesetet szenvedett, inkább az üzletre koncentrált. Mielőtt a Forma-1 ura lett, elsősorban autóaukciókkal, ingatlanokkal és kölcsönök közvetítésével foglalkozott. A csupán 1 méter 60 centi magas üzletember vagyonát 2 milliárd dollárra taksálják.

Fotó:telegraph.co.uk forrás:sportrajongó.hu/MTI