Jump to content

Daniel Ricciardo megszerezte élete első futamgyőzelmét!

2014. 06. 08. 22:48

Megtört a Mercedes egyeduralma, látványos versenyen győzött első ízben Daniel Ricciardo és hál’ istennek Sergio Perez és Felipe Massa egyaránt ép bőrrel úszta meg az utolsó körös balesetet.Nem hazudtolta meg magát Montreal, szokványos 2014-es futamnak indult, de aztán inkább az izgalmakban bővelkedő bahreinire hajazott az idei Kanadai Nagydíj. Volt itt késhegyre menő küzdelem a győzelemért, sok kiesés és szerencsés kimenetelő, de látványos baleset is.

Bár Lewis Hamilton jobban rajtolt, mint csapattársa, Nico Rosberg meg tudta őrizni a vezetést a rajt után, sőt még Sebastian Vettel is beékelődött a Mercedes-ek közé. Összeakadt viszont a két Marussia (Max Chiltonnak ez volt az első kiesése másfél év után a Forma-1-ben!), ezért a pályára kellett küldeni a biztonsági autót, amely a hetedik kör végén engedte útjára a mezőnyt.

Hamilton ekkor fájdalmasan könnyedén előzte meg Vettelt, ezután üldözőbe vette Rosberget. A verseny feléig úgy tűnt, a szokványos forgatókönyv játszódik le, azaz a Mercedes-ek (esetleg) külön csatát vívnak a győzelemért, a többiek meg kiosztják maguk között a további pozíciókat. Még így sem panaszkodhattunk, hiszen Hamilton alaposan megszorongatta Rosberget, a német egy alkalommal hibázott is. Az igazi dráma azonban még hátravolt. Váratlanul mindkét Mercedes lelassult, feltehetően ugyanabból a műszaki hibából adódóan, az ellenfelek pedig nagy elánnal közeledtek. Bár Hamilton a második boxkiállás után Rosberg elé került, a visszafordító kanyarban lecsúszott az ideális ívről, majd nem sokkal később végleg feladta a küzdelmet. Nem lehetett tudni, vajon Nico Rosberg autója kibírja-e a leintésig, idén először reális esélye nyílt egy másik csapatnak is a futamgyőzelemre.

Egy darabig úgy tűnt, ez az istálló akár a Force India is lehet, a nem túl erős időmérés után remek versenytempót diktált Nico Hülkenberg és különösen Sergio Perez, akinek a hajrában már csak Rosberg Mercedes-ét kellett volna maga mögött hagynia saját maga és csapata első győzelméért. Ám a mexikói autója is lelassult, így a két Red Bull (Ricciardo-Vettel sorrendben) megelőzte. Rosberg levédte Perez támadását, Ricciardo ellen azonban tehetetlen volt, így az ausztrál pilóta életében először futamot nyert. A bajnokságot vezető német azonban a második hellyel sem lehet elégedetlen, hiszen egy „haldokló” autóval is majdnem győzött, jó pozícióban ért célba és tetemes, 22 pontos előnyre tett szert az összetettben. Vettel idén másodszor állhatott fel a dobogóra.A szó szerinti csattanó végül az utolsó körben következett be. Felipe Massa támadta a negyedik helyért Perez Force Indiáját a két autó az első kanyar féktávjánál összeütközött és kivágódott a pályáról – szerencsére mindketten jól vannak. Az eset megosztja a közvéleményt, nem jelenthető ki, hogy egyértelműen egyik vagy másik pilóta hibájából történt az ütközés.

Ricciardo, Rosberg és Vetel mögött Button, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen és Raikkonen ért még célba pontszerző helyen. A versenyt idő előtt feladó két Marussia mellé csatlakozott még Ericsson, Kobayashi, Maldonado, Hamilton, Kvyat, Grosjean és Gutierrez. Régi-új helyszínre érkezik vissza Európába a Száguldó Cirkusz, a következő versenyt Ausztriában rendezik.

(Fotó:skysports.com)