Jump to content

Rosberg vs. Hamilton – a csata folytatódik

2014. 06. 10. 16:15

Számunkra, Forma-1-es rajongók számára nagyjából-egészéből egyetlen jelentős izgalomforrás létezik idén: a csúcstechnikával bíró Mercedes-csapat háziversenye. Nico Rosberg újra tetemesebb előnnyel vezeti a világbajnoki pontversenyt, de Lewis Hamiltont ismerve ne legyenek kétségeink afelől, hogy érik a visszavágás! Joggal reménykedhetünk abban, hogy kettejük pályán és azon kívül zajló párbaja kitart egészen az évad végéig.

36. kör a Kanadai Nagydíjon. Az idén megszokott papírforma zajlik. A két Mercedes vezet, messze mögöttük a mezőny többi része, a stuttgartiaknak minden adott egy újabb, szám szerint a hatodik kettős győzelemhez. Az élen álló Nico Rosberg egyszer ugyan hibázott, de őrzi vezető helyét Lewis Hamiltonnal szemben, akit szemmel láthatóan fűt a visszavágás a monacói vereség után. A 2008-as világbajnok kis híján már a rajtnál megelőzte Rosberget, a biztonsági autós fázis és Sebastian Vettel visszaelőzése óta pedig árnyékként követi márkatársát.

Egy körrel később Hamilton jelenti a csapatrádión, hogy energiát vesztett. Újabb kör elteltével kiderül, hogy Rosbergnél is hasonló gondok vannak. A köridők drámaian visszaesnek, az üldözők kezdenek felzárkózni. Rosberg kerékcseréjénél hibázik a csapat, Hamilton megelőzi, de a brit lecsúszik az ideális ívről a visszafordítónál. Hamilton ezek után már nem tudja pályán tartani a Mercedes-t, a dráma bekövetkezik, fel kell adni a futamot. Rosberg autója kibírja, Sergio Perez Force Indiáját visszatartja még, de Daniel Ricciardo ellen tehetetlen, így az ausztrál életében először győzni tud. Rosberg egy második helyet ment magának és a csapatnak. Merte valaki ezt a végeredményt tippelni a hétvége előtt?

Nico Rosberg előnye 22 pontra nő a bajnokságban, a mostani helyzet kísértetiesen hasonlít az idénynyitó ausztrál nagydíj utáni pontállásra, ahol Hamilton szintúgy műszaki gondok miatt kiesett, a német viszont nyerni tudott. Hamilton ezt követően felszívta magát és egy fantasztikus, négyfutamos győzelmi szériát produkált (Sepang, Bahrein, Sanghaj, Barcelona), a Spanyol Nagydíj után pedig – ha csak 3 ponttal is – de átvette a vezetést. Rosbergnek muszáj volt reagálnia és Monacóban pontosan ezt is tette. Ha egy vitatható edzéselsőség árán is, de 2013 után újra győzött és visszavette a vezetést az összetettben. Ezt követte az ominózus kanadai verseny.

Bahrein óta végigkíséri a csapat életét a „Barátok vagyunk – mégsem vagyunk barátok” c. szappanopera, ezt szemmel láthatóan Lewis Hamilton bírja rosszabbul, és ez a mentális előny lehet a sokak szerint amúgy gyengébb adottságokkal rendelkező Nico Rosberg előnye a későbbiekben.Hacsak valami bődületes dráma nem történik a következő futamokon, nem ismétlődik meg a montreali technikai malőr, nem ütik ki egymást négyszer-ötször, akkor harmadik jelentkező nem fog akadni idén a világbajnoki címért folytatott küzdelemben. A titulus kérdése a Mercedes két versenyzője között dől el. Rosberg idén eddig minden futamon dobogóra állt, műszaki hibája még nem volt, 2 győzelem és 5 második hely áll a neve mellett, ez páratlan kiegyensúlyozottság. Hamilton már kétszer nullázott, igaz egyszer sem saját hibájából, de négyszer tudott győzni. Ha ez a tendencia folytatódik, biztosra vehetjük, hogy kettejük csatározása kitart egészen az utolsó fordulóig, a sokat szidott duplapontos Abu-Dhabi Nagydíjig.

(Fotó:telegraph.co.uk/ibtimes.co.uk)