Jump to content

A hétvégén rendezik meg a Le Mans-i 24 órás autóversenyt

2014. 06. 12. 18:14

82. alkalommal rajtol el szombaton 3 órakor a le mans-i mezőny, hogy pontosan egy nappal később kiderüljön, ki bírja legjobban a világ leghosszabb pályaversenyét. A fő esélyes most is az Audi, de komoly kihívói akadtak: jó eredményekkel érkezik Le Mans-ba a Toyota és idén visszatért a sorozatba a Porsche is, Mark Webberrel a volán mögött.

1923-ban rendezték meg az első versenyt Le Mans városa mellett, a pálya jelenlegi hosszában 13 és fél kilométer. A világ egyik leghíresebb autóversenyének legsikeresebb pilótája a dán Tom Kristensen a maga kilenc győzelmével, míg a legeredményesebb gyártó az idén visszatérő Porsche, 16 elsőséggel. Az elmúlt nyolc évből hétszer az Audi vitte a pálmát, a sorozatot egyedül a Peugeot 2009-es sikere töri meg. Le Mans-t sosem kerülték el a tragédiák sem, az utóbbi években számos nagy baleset árnyékolta be a 24órást (gondoljunk csak McNish vagy Davidson bukására), tavaly pedig a dán Allan Simonsen szenvedett végzetes kimenetelű balesetet nem sokkal a rajt után.

2012-ben létrehozták az Endurance-világbajnokságot, Le Mans mellett számos más helyszínen is megrendezve különböző hosszúságú, de mindenképp maratoni versenyeket. Az eddigi szezonok az Audi sikerével értek véget. Most a Peugeot utóda, a Toyota igen jó előjelekkel indul, hiszen az eddigi két Endurance bajnoki fordulót, amelyet Silverstone-ban és Spa-ban rendeztek meg, ők nyerték. Le Mans azonban más tészta, ahogy az előző években számos alkalommal bebizonyosodott; 24 óra alatt sok minden történhet.

A 2014-es mezőny a korábbi évekhez hasonlóan nívós. Az Audinál a visszavonuló McNish helyét a szintén ex-Forma-1-es Lucas di Grassi vette át Tom Kristensen mellett. A másik két négykarikás jelzésű autóban egyrészt a szokásos Fässler-Lotterer-Tréluyer trió és az Albuquerque-Bonanomi-Jarvis csapat foglal helyet. Szinte kizárólag volt forma-1-esekkel erősít a Toyota, az ő versenyzőik: Wurz, Sarazzin, Nakajima, Davidson, Lapierre és Buemi. A Porsche két autójában a Dumas-Jani-Lieb és a Bernhard-Webber-Hartley hármas ül. Az indulók listáján tovább szemezgetve olyan neveket találunk, mint Nicolas Prost (Alain Prost fia), Nick Heidfeld, René Rast, Mika Salo, Christian Klien, Giancarlo Fisichella, Bruno Senna, Fabien Barthez, Jeroen Bleekemolen és (Steve McQueen és Paul Newman nyomdokain immár harmadik alkalommal a Le Mans-on) Patrick Dempsey.

Sajnos idén már a szabadedzésen történt egy komoly baleset: Kristensen és di Grassi csapattársa, Loic Duval ütközött a védőkorlátnak. Az autó a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, a pilótát kórházba szállították, eszméleténél van, a hivatalos tájékoztatás szerint állapota bíztató. A versenyen Duval biztos nem indul, Marc Gene helyettesíti őt, de remélhetőleg Kristensenék Audiját helyrehozzák a 82. Le Mans-i 24 órás autóverseny kezdetéig.

(Fotó:baytreescar.com)