Jump to content

Belgiumba látogat a WTCC mezőnye

2014. 06. 19. 13:06

Megkezdődik a második félidő a Túraautó-világbajnokságban és kapásból egy legendás helyszínre, a belgiumi Spa-Francorchamps-ba látogatnak Michelisz Norbiék. Mi, magyarok ráadásul nem egy, hanem két honfitársunkért szoríthatunk a hétvégén, hiszen Nagy Norbi is rajthoz állhat!

Nem teljesen új ez a helyszín, 2005-ben már rendeztek itt WTCC-futamot, akkor Dirk Müllernek és Fabrizio Giovanardinak sikerült győznie. A jelenleg aktív pilóták közül mindössze négyen voltak tagjai annak a mezőnynek: Gabriele Tarquini, James Thompson, Rob Huff és Tom Coronel. Ha Spa-ban nem is, Belgiumban rendeztek azóta világbajnoki futamot, 2010-ben és 2011-ben Zolderben.

Az alig több mint hét kilométeres aszfaltcsíkot szériától függetlenül a legnépszerűbb pályák között tartják számon, az autóversenyzők nagytöbbségének egyik leghőbb vágya, hogy egyszer versenyezzen itt. Így van ezzel Michelisz Norbi is, aki már az idei versenynaptár kihirdetéskor üdvözölte Spa visszatérését, most pedig abban bízik, hogy az élmény méltó lesz ahhoz, ahogy eddig fejben elképzelte.

Könnyen megérthetjük, mire föl ez a nagy rajongás, elég csak az Ardennek festői környezetében elterülő helyszínt magunk elé képzelni, vagy a pálya néhány pontját felsorolni: La Source, Eau Rouge, Kemmel-egyenes, Pouhon, Blanchimont, „Buszmegálló”-sikán stb.

A hajdan tizenöt kilométer hosszúságú pályán sok egyenes található, ez pedig sajnos újabb Citroen-dominanciát sejtet, nem valószínű, hogy a Honda önerejéből képes lesz felvenni a versenyt a franciákkal, legfeljebb a lepattanó lehetőségekre csaphat rá. Idén az esős futamokon volt kiegyenlítettebb a küzdelem, Belgiumban ez sem elképzelhetetlen.

A Zengő Motorsportnak tehát fel kell kötnie a nadrágszíjat, a magyar rajongóknak viszont mindenképpen különleges lesz ez a hétvége, hiszen a 2012-es Portugál Nagydíj óta először két magyar versenyző fog rajthoz állni. Sőt Nagy Norbi nem is akármilyen körülmények között kapta meg ezt a lehetőséget. A jelenleg az ETCC-ben futó pilóta még a Salzburgringen nyújtott segítséget Hugo Valentének, akinek megsérült az autója az edzésen és a szintén problémákkal küszködő Nagy Norbi felajánlotta saját kocsiját alkatrésznyerés céljára. Cserébe a segítségért a Campos Racing Norbi rendelkezésére bocsát egy Seat Leont a belgiumi WTCC-futamon. Reméljük, sikeres bemutatkozás lesz!

(Fotó:racingnews.com)