Jump to content

F1: A mennyből a pokolba – Sebastian Vettel tortúrája

2014. 06. 26. 09:34

Azok után, hogy 2013 második felében zsinórban kilenc futamot nyert és bezsebelte negyedik világbajnoki címét, Sebastian Vettelnek idén olyan nehézséggel kell szembenéznie, mint forma-1-es karrierje során még soha: 2014-ben nem a Red Bull a legjobb autó. Hogyan tovább?

A téli tesztidőszakban a „nem sok”-nál is kevesebb kört töltött a pályán a Red Bull Racing autója, nem elég, hogy a Mercedes óriási fölénybe került a több motorszállítóval szemben, a Renault a megbízhatóság terén is csődöt mondott. Miután nem történt jelentős javulás az évad során sem, az elmúlt hónapokban már komoly feszültségek jelentkeztek a francia motorszállító és a Red Bull vezetősége között.Ausztráliában Vettel a futam elején kiesett, Malajziában megszerezte a harmadik helyet a két Mercedes mögött, Bahreinben és Kínában pontokat szerzett, Spanyolországban megfutotta idei legerősebb versenyét (az időmérős műszaki hiba után látványos futamot produkálva végzett a negyedik helyen), Monacóban és Ausztriában viszont ismét az autója gáncsolta el nem sokkal az indulás után, a kettő között azonban egy újabb dobogót szerzett Kanadában.

A Red Bull tempója nem rossz – ha végigbírja a versenytávot –, bár az Ausztriában is látszott, hogy a gyors pályákon gondban vannak. Az ütőképesebb egység azonban nem a négyszeres világbajnok németé, hanem az újonnan érkezett Daniel Ricciardo-é. Az ausztrál négyszer állhatott fel a dobogóra (ebből egyszer kizárták), Kanadában győzni tudott és mindössze egyszer, Malajziában kényszerült feladni a futamot, akkor is csak a hajrában. Sokakban felmerülnek Mark Webber viszontagságai a korábbi évekből, amikor pont Vettelnél nem romlott el semmi. Az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve azon a radikális véleményen van, hogy a Red Bull már Ricciardo-t favorizálja. Ha ez a kijelentés erős túlzás is, abban biztosak lehetünk, hogy Vettel és Ricciardo között nincs akkora különbség, pláne nem ebben a sorrendben, ami eddig kirajzolódott. Technikai sportról révén szó, bármi közbejöhet, minden rejtélyesnek tűnő malőrnek van magyarázata, legtöbbször egy egészen bagatell ok.

Mindenesetre Sebastian Vettel egészen új szituációba csöppent az idén: nem hogy a mezőny egészét tekintve van lemaradásban (hiszen 2010 óta egyértelműen a Red Bullé a legjobb autó), de házon belül is komoly pontbeli és mentális hátrányba került. Kérdés, hogy ezzel a helyzettel hogyan fog megbirkózni? Egyik választási lehetősége az, hogy felszívja magát és kivezeti a gödörből csapatát, mint tette azt anno Michael Schumacher a Ferrarival. A második lehetőség, hogy szedi a sátorfáját, és új csapathoz szerződik, új kihívások elé néz. Bárhogy is alakul, ha újra visszakerül az élre, azzal elhallgattathatja kritikusait, akiknek legfőbb érve ellene pont az volt korábban, hogy csak azért nyerte eddig halomra magát, mert az övé volt a legjobb autó. Esetleg ötödik világbajnoki címe ténylegesen a legnagyobbak közé emelheti a már most is szenzációs eredményekkel bíró Vettelt.

(Fotó:grandprix247.com)