Jump to content

Jövőre a Zöld Pokolban versenyez a WTCC mezőnye

2014. 07. 03. 14:05

Makaó és Spa után egy újabb legendás helyszínt hódít meg a WTCC. Elsőre talán képtelenségnek hangzik és valóban nehéz elképzelni, ahogy Mullerék a régi Nürburgring meglehetősen idejétmúlt kanyarjaiban csatáznak egymással, de az biztos, hogy izgalmas kihívás előtt áll a túraautó-vb!

A belgiumi verseny előtt hivatalosan is bejelentették, hogy a Túraautó-világbajnokság 2015-ben ellátogat a híres-hírhedt Nordschleife-re, azaz a régi több mint 20 kilométeres Nürburgringre. Niki Lauda 1976-os balesete után sokáig nem használták ezt a pályát, de néhány éve már rendszeresen rendeznek hosszú-távú versenyeket a Nordschleife-n (a jelenlegi WTCC-pilóta Rob Huff át is ruccant Belgiumból a hétvégén, hogy részt vegyen egy ilyen rendezvényen). A WTCC azonban egy újszerű lépés lesz a helyszín visszahódítására, és a jelenlegi tervek szerint a 24 órás verseny betétfutamaként kerülne sor rá.

Jogosan merült fel a kérdés, hogy hogyan lehetne megrendezni egy hagyományos túraautó hétvégét a Nürburgringen, hiszen a mostani belgiumi versenyek is mindössze 9-9 körösek voltak a pálya hossza okán. A WTCC jelenlegi szabályai miatt csak 2-3 kört tudnának megtenni egy verseny alatt a „Zöld Pokolban”, ezért úgy néz ki, hogy rendhagyó módon nem kettő, hanem csak egy fordulót rendeznek majd. Az így összevont futam is maratoninak ígérkezik, hiszen 120 kilométer és majd’ egy óra vár a pilótákra.

A versenyzők, bár többen egyenesen őrültségnek titulálták, egyértelműen pozitívan fogadták a hírt. Yvan Muller „európai Makaóként”, Gabriele Tarquini pedig a „WTCC Monacójaként” jellemezte a lehetőséget, José Maria López pedig szimplán csak úgy fogalmazott, hogy „a Nordschleife a világ legeslegjobb versenypályája”. Az ötlet a kilencszeres rali-világbajnok Sebastien Loeb és Tom Coronel tetszését is elnyerte. Ma még csak tréfa tárgya, de jövőre talán komolyabb nehézséget is okozhat a pilótáknak a pálya összes kanyarjának memorizálása. Tiago Monteiro már most megrémült a gondolattól, Tarquini pedig azt nyilatkozta nevetve, hogy ő túl öreg már ahhoz, hogy az összes kanyart megjegyezze. (Fotó:speedhunters.com/sport1.de)

Végezetül nézzük meg Nick Heidfeld körét 2007-ből: