Jump to content

Hamilton nyert, Rosberg elszállt, Vettel és Alonso összecsapott

2014. 07. 06. 16:55

Az idei Brit Nagydíj minden fontos elemet tartalmazott, ami szükséges egy jó futamhoz: rajtbaleset vezéráldozatokkal, drámai fordulat az élen és két bajnok fantasztikus párbaja. Nico Rosberge technikai hiba fosztotta meg a győzelemtől, Kimi Raikkonen ép bőrrel és csak minimális sérüléssel úszta meg nagy balesetét, Hamilton pedig minimalizálta lemaradását.

Felhős, de száraz idő fogadta a pilótákat vasárnap délután. Az időmérő edzés után kiosztott büntetések nyomán jelentősen átalakult a rajtsorrend a középmezőnyben. A két Williams a 14. és 15., a Ferrarik pedig a 16. és 18. pozíciókba kerültek, a „vörös paripák” közül indulhatott Max Chilton. A tizedik sorban Esteban Gutierrez és a kvalifikációról kizárt Pastor Maldonado várta a lámpák kialvását. Ők azért kerültek előrébb a Caterham párosánál, mert Marcus Ericsson és Kamui Kobayashi szombaton kívül esett a 107%-os szabályon, de az FIA külön engedélyével mégis rajthoz állhattak.

A rajtnál az élen rendben zajlott minden (az első kör nyertesei a McLarenek voltak, akik a második és harmadik helre ugrottak fel, de Hamilton és Bottas is jól jött el), de a Wellington-egyenesben hatalmas baleset történt: Kimi Raikkonen szorult le a pályáról, majd amikor vissza akart térni az aszfaltra, a pálya széle megdobta az autóját és a finn először a jobb oldali korlátba csapódott, majd balra sodródott át. A keresztbecsúszó Ferrarit Felipe Massa is eltalálta, a brazil Williams-e olyan súlyosan sérült, hogy kénytelen volt idő előtt feladni 200. forma-1-es versenyét. Raikkonen nem szenvedett súlyos sérülést, csupán a bokája rándult meg.

A futamot piros zászlóval szakították félbe, a mezőny egy órás csúszással a Safety Car mögül indult újra. Hamilton a harmadik körben megelőzte Kevin Magnussent, majd egy körrel később a másik McLarent, Buttont is maga mögé utasította, így szabadon üldözhette az élen álló csapattársát. Gutierrez és Maldonado Bahrein után ismét megtalálták egymást, most a mexikói lökte meg oldalról a venezuelai Lotus-át és ha át nem is fordította, Maldonado autója pár pillanatra a levegőbe emelkedett. Gutierrez feladta a versenyt, nem sokkal később pedig Marcus Ericsson is csatlakozott hozzá. Fernando Alonso-t egy 5 másodperces büntetéssel szankcionálták, mivel még az első indulásnál nem állt be pontosan a rajthelyére, amit a spanyol a kerékcserénél le is töltött.

Féltávnál aztán Nico Rosbergre is lecsapott a „technika ördöge”, ami eddig egész évben elkerülte őt (idén eddig minden futamon pontszerző helyen ért célba). A német már korábban is jelezte csapatrádión, hogy gondjai vannak a váltóval, végül a huszonkilencedik körben leparkolt a pálya szélén. A versenyt a hatodik helyről megkezdő Hamilton így átvette a vezetést. A futam második felében Alonso és Vettel csatázott látványosan egymással az ötödik helyért, a német öt körrel a leintés előtt talált utat a ferraris mellett. Hosszú körökön át tartó küzdelmüket végigkísérte egymás kölcsönös kritizálása és szidalmazása.

Lewis Hamilton életében másodszor győzött hazai versenyén, csapattársa kiesése után négy pontra csökkent a hátránya a pontversenyben. Valtteri Bottas ismét szenzációsan vezetett, a középmezőnyből indulva futott be másodikként, a harmadik helyet pedig a Red Bull ausztrálja, Daniel Ricciardo szerezte meg. A további pontszerzők sorrendje: Button, Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Kvyat és Vergne.

(fotó: telegraph.cok.uk)