Jump to content

Hogyan jutott a csúcsra Dominique Aegerter?

2014. 07. 14. 13:49

Új győztest avatott tegnap a Sachsenring a Moto2-es kategóriában. A svájci Dominique Aegerter azok után, hogy szombaton megszerezte élete első pole pozícióját, a versenyen óriási csatát vívott Mika Kallio-val és begyűjtötte első futamgyőzelmét is.

Aegerter 1990. szeptember 30-án született a svájci Rohrbach-ban. A világbajnokságon a 2006-os Portugál Nagydíjon debütált a 125cc-s géposztályban, honfitársát, Vincent Braillardot váltva. Első versenyén huszonhatodik lett. 2007-ben, első teljes szezonjában, Raffaele de Rosa és Simone Grotzkyj csapattársaként 7 ponttal huszonharmadik lett az összetettben. Legjobb eredménye a japán verseny elért 11. pozíció volt.

2008-ban az abban a szezonban világbajnoki címet szerző Mike Di Meglio csapattársa lett, Aegerternek három nyolcadik helyezés volt a legjobbja, 45 pontot összegyűjtve tizenhatodikként végzett. 2009-ben, Sandro Cortese-vel az oldalán már 70 és fél pont állt a neve mellett, ami az összetett tizenharmadik helyére volt elég. Tovább javította legjobb eredményét egy franciaországi hatodik hellyel.

Dominique Aegerter 2010 óta tagja a Moto2-es mezőnynek a Technomag csapatában. Szezonról-szezonra javult a teljesítménye, egyre több pontot szerzett és egyre jobb helyezéseket ért el a pontversenyben. A 2011-es valenciai idényzáró futamon állhatott fel először a dobogóra harmadikként. 2012-ben kezdődött elképesztő, 33-versenyes pontszerző sorozata, amely 2013 végéig tartott. Igaz, ez a széria csak egy dobogós helyet tartalmazott, 2013-ban Assenben lett ismét harmadik.

Aegerter idén messze felülmúlta korábbi eredményeit. Bár remek sorozata megszakadt Katarban, Austinban újra harmadik volt, Argentínában negyedik, Jerezben pedig második. Két félresikerült futam (Barcelona, Assen) után pedig Németországban végre felért a csúcsra. Jelenleg 96 pontjával a negyedik helyen áll az összetettben. A svájci reméli, hogy jövőre már a királykategória mezőnyében versenyezhet. Látva hétvégi teljesítményét, erre jó esélye lehet.

(fotó: news.ch)