Jump to content

A Német Nagydíj „leg”-jei

2014. 07. 21. 08:47

Bár sokaknak hiányzik a régi, hosszú egyenesekkel tarkított Hockenheimring, el kell ismernünk, hogy a pálya-átalakítás maximum a környezetet rontotta, a Német Nagydíj izgalmait megőrizte. Jöjjenek a tegnapi verseny legemlékezetesebb jelenetei.

A hétvége embere: Többen már az időmérő edzés után legyintettek, mondván, „mit számít, hogy Lewis Hamilton hátulról indul, úgyis pikk-pakk átrágja magát a mezőnyön.” A 2008-as világbajnok valóban felzárkózott egészen a harmadik helyig, de – szerencsénkre – ehhez majdnem egy egész futam kellett. Hamilton a tőle megszokott keménységgel tört előre, elegáns előzések sorát mutatva be.

A legnagyobb bukás: Felipe Massa és Kevin Magnussen találkozásának a rajtnál az lett a vége, hogy a brazil pilóta autója, akárcsak Bahreinben Esteban Gutierrezé, szaltót vetve érkezett meg a bukótérbe. A Massa elmondása szerint „külső szemre ijesztőbbnek tűnő” balesetben senki nem sérült meg.

A legveszélyesebb momentum: A tűz látványa mindig riadalmat kelt egy forma-1-es versenyen, a Német Nagydíjon Daniil Kvyat Toro Rosso-ja kapott lángra. Különösen ijesztő volt az eset azért, mert nemcsak a kocsi hátsó része égett, hanem a pilótafülkét is fenyegette a tűz. Kvyat szerencsére gyorsan ki tudott szállni, az orosz nem is rémültnek tűnt, mint inkább dühösnek, mérgében jó nagyot rúgott a szalagkorlátba.

A legérthetetlenebb döntés: Adrian Sutil autója egy megpördülés után lefulladt a célegyenes bejáratánál. Mindenki azt várta, hogy pályára küldik a Safety Cart, de sárga zászló volt érvényben. A pályabírók jó néhány perc elteltével tudták csak levonni a Saubert. Az összeesküvés-elméletek kedvelői gyanakodhatnak, hogy a versenybíróság nem feltétlenül akarta egy német pilóta (Nico Rosberg) előnyét lenullázni egy német versenyen.

A legsportszerűbb megmozdulás: Lewis Hamilton nagy igyekezetében kicsit optimistán próbált meg Jenson Button elé kerülni: a Mercedes bal eleje hozzáért a McLaren bal oldaldobozához, de komoly baja nem esett az autóknak. Hamilton a következő, immár sikeres támadásnál elnézést kért Buttontól a lökésért.

A legszebb párviadal: Fernando Alonso, silverstone-i parádés csatáját követően Sebastian Vettellel, Hockenheimben a másik Red Bullal csapott össze. Daniel Ricciardo nem adta könnyen az ötödik helyet, a spanyolnak minden rafináltságára szüksége volt, hogy utat találjon mellette.

(fotó: t-online.de)