Jump to content

Ilyen volt a mi Formánk (1986-1992)

2014. 07. 21. 14:36

1986 óta minden évben megrendezik a Forma-1-es Magyar Nagydíjat. Ebben a négyrészes sorozatban a Hungaroring 28 versenyére tekintünk vissza. Az első hét magyar futam javarészt három nagy bajnok, Nelson Piquet, Ayrton Senna és Nigel Mansell tündökléseiről és bukásairól szólt.

1986 – Nelson Piquet és Ayrton Senna párharcát élvezheti a rekordszámú többszázezer fős közönség. Bár Sennáé a pole pozíció, Piquet kétszer is utat talál mellette a szűk pályán. Második előzése nemcsak a magyar nagydíjak, de a Forma-1 egyik legszebb manővere. Piquet és Senna mögött Mansell a harmadik.

1987 – Sennát a futam előtt tette lapátra a Lotus. A versenyen Nigel Mansell tűnik biztos befutónak, de a „brit oroszlán” autóján az utolsó körökben meglazul az anyacsavar, Mansell kiesik, Piquet pedig megköszönve a lehetőséget, megszerzi a győzelmet Senna és Prost előtt. Ez volt Michele Alboreto 100. versenye.

1988 – Talán ez a verseny volt Alain Prost legnagyobb esélye a győzelemre a magyar pályán. Az élről induló Sennát előbb a bárányhimlős Mansell, majd a hetedik helyről induló Prost veszi üldözőbe. A „Professzor” egyszer be is vetődik Senna mellé, a brazil azonban ugyanazzal a lendülettel visszaelőzi csapattársát és nyer. Boutsen fut be harmadikként.

1989 – Nigel Mansell egyetlen győzelme a Hungaroringen óriási versenyt követően született meg. A brit csak a tizenkettedik helyre kvalifikálja magát a Ferrarival, de hősiesen küzdi fel magát a mezőnyben, az élen autózó Sennát pedig egy parádés kettős előzéssel hagyja le (Sennát feltartotta a lekörözött Johansson, Mansell mindkettejüket kikerülte). Boutsen ismét felállhat a dobogóra.

1990 – Két harmadik hely után eljött Thierry Boutsen nagy napja. Szombaton megszerzi élete első és egyetlen pole-ját, a futamon pedig, visszatartva Senna McLarenjét, begyűjti egyetlen száraz versenyen elért futamgyőzelmét. Piquet a harmadik a Benettonnal.

1991 – A két Williams, először Riccardo Patrese, majd Nigel Mansell kitartóan kergeti Sennát, mindhiába, a brazil utolérhetetlen a kanyargós magyar pályán. Ez a győzelem fontos lépés Sennának harmadik világbajnoki címéhez. Némi meglepetésre Bertrand Gachot futja meg a leggyorsabb kört.

1992 – Patrese vezet, de kicsúszik, így Senna győz, Mansell pedig egy defekt után befut másodiknak és megszerzi a világbajnoki címet. Berger a harmadik, a negyedik helyen pedig egy tejfelesszájú fiatal versenyző, bizonyos Mika Hakkinen ér célba. A Ferrari 500. versenyét futja, a Brabham utoljára áll rajthoz.

(fotó: archive.kaskus.co.id)