Jump to content

Július 30. – a német versenyek napja

2014. 07. 30. 08:21

Július 30-ára hat forma-1-es verseny időpontja esett a múltban és mindegyiket Németországban futották, ötöt Hockenheimben, egyet a Nürburgringen. Idézzük fel, mi történt ezen a napon a múltban a német nagydíjakon!

1972-es Német Nagydíj – Jacky Ickx indul az élről a Nürburgringen és begyűjti nyolcadik futamgyőzelmét, ráadásul a Ferrari kettős győzelmet szerez Clay Regazzoni révén, aki a második helyen fut be, majd’ ötven másodperccel a belga mögött. Ronnie Peterson lesz a harmadik a tizennégy körös versenyen a March-csal.

1978-as Német Nagydíj – Rögtön az első körben elvérzik két hazai hős, Jochen Massa és Hans-Joachim Stuck. A két Lotus foglalja el az első sort, Peterson kiseik a 36. körben váltóhiba miatt, de Mario Andretti győzni tud, pályafutása során tizenegyedszer. Jody Scheckter és Jacques Laffite állhat még fel a pódiumra a Wolf, illetve a Ligier színeiben. Ezen a versenyen debütált a Forma-1-ben Nelson Piquet.

1989-es Német Nagydíj – A két McLaren-Honda külön ligában versenyez a mezőny többi részétől. Alain Prost az esélyes a kerékcserék után, de három körrel a keintés előtt Ayrton Senna leelőzi. Nigel Mansell a harmadik a Ferrarival, egyedül ő ér célba körön belül a McLarenekhez képest. Ez volt Senna tizennyolcadik futamgyőzelme.

1995-ös Német Nagydíj – Michael Schumacher első győzelmét ünnepelheti hazai földön, összességében pedig a tizenötödiket, miután a nagy esélyes, pole pozícióból induló Damon Hill a második kör elején kipördül. Hill csapattársa, David Coulthard lesz a második, az időbüntetéssel is sújtott Gerhard Berger pedig a harmadik. Ezen a versenyen állt utoljára rajthoz Pierluigi Martini.

2000-es Német Nagydíj – Michael Schumacher ütközik Giancarlo Fisichellával a rajtnál, egy néző berohan a pályára, Jean Alesit kis híján eltalálja egy leszakadó kerék, Rubens Barrichello pedig nem jön ki esőgumikért a hajrában, így a tizennyolcadik helyről (!) indulva megszerzi élete első nagydíjgyőzelmét ezen az őrületes futamon. A brazil könnyekben tör ki a dobogón, ahol a két McLaren-Mercedes-pilóta asszisztál, Mika Hakkinen és David Coulthard.

2006-os Német Nagydíj – Bár Kimi Raikkonen indul az élről, nem tudja feltartóztatni a Ferrari kettősét. Michael Schumacher vezetésével kettős győzelmet ünnepelnek a „vörösök”, Felipe Massa a második. A német pilóta, akinek ez volt nyolcvankilencedik futamgyőzelme, tizenegy pontra csökkenti hátrányát a bajnokságban a Hockenheimben csak szenvedő Fernando Alonso-val szemben. Jacques Villeneuve utolsó versenyét teljesíti a Forma-1-ben, a kanadai világbajnok a harmincadik körben falnak csapja a BMW-jét.

(fotó: formula1.com)