Jump to content

Ki hol versenyez jövőre a MotoGP-ben?

2014. 08. 08. 12:17

A jelenlegi két legjobb együttesnél, a Honda és a Yamaha gyári alakulatánál nem lesz változás, de a közvetlen üldözők között eléggé felbolydult a pilótapiac. Nagy meglepetés Cal Crutchlow szakítása a Ducatival, de sok még az üres hely is, ezek közül az egyik legérdekesebb, hogy mely két pilótával tér vissza jövőre a Suzuki?

A Repsol Hondánál nem meglepetés, hogy nem változtatnak a jelenlegi pilótafelállásukon. Nemcsak az idén eddig százszázalékos teljesítményt nyújtó Marc Marquez, hanem a jövőre tizedik királykategóriás és tizedik repsolos idényét megkezdő Dani Pedrosa is marad a csapat kötelékében.

Nem lesz módosítás a gyári Yamahánál sem. Bár Jorge Lorenzo-t a pletykák szerint szívesen leszerződtette volna a Repsol Honda, a kétszeres bajnok 2016 végéig a hangvillásoknál versenyez majd. Valentino Rossival kapcsolatban egyre többször merül fel, hogy befejezi motogp-s pályafutását, de a „Doktor” további két évre elkötelezte magát a Yamahához.

Az eddigi legváratlanabb hír Cal Crutchlow nevéhez fűződik. Az egykori Supersport-bajnok idén vette át Nicky Hayden helyét a gyári Ducatinál és bár 2014 első fele nem úgy alakult, ahogy remélték (Crutchlow idei legjobbja egy hatodik hely még a szezonnyitóról), mégis váratlannak hat, hogy a brit jövőre már az LCR Honda nyergébe ül.

A csapat egyébként szeretne hosszú idő után végre két motort indítani a világbajnokságon, második kiszemeltjük nem más, mint a Moto3-as kategóriát jelenleg vezető Jack Miller. Az ausztrál fiú leszerződtetése már csak azért is merész és érdekes húzás lenne, mert ritkán látunk olyat, hogy valaki kapásból két kategóriát lépjen előre.

Crutchlow helyét Andrea Iannone veszi át, így a Ducatinál két Andrea verseng majd egymással, Dovizioso marad a csapatban. Stefan Bradl három év után távozik az LCR Hondától, a németek 2011-es Moto2-es bajnoka a Forward Racinghez igazol, amely csapat nem egyszer képes volt meglepetést okozni Aleix Espargaro-nak köszönhetően.

Ezek a biztos helyek (Nicky Hayden, Pol Espargaro és Scott Redding feltehetően nem váltanak, míg Bradley Smith pozíciója a Tech3 Yamahánál bizonytalan), a maradék üléssel kapcsolatban egyelőre csak találgathatunk.

A rajongókat leginkább az izgatja, hogy vajon kik lesznek a 2011 után visszatérő Suzuki pilótái? A „kékek” állítólag Aleix Espargaro-ra vetették ki a hálójukat, de a még a Moto2-be is csak idén fellépő Maverick Vinales, valamint Eugene Laverty és az idén a motort tesztelő Randy de Puniet is a jelöltek között van.

(fotó: crash.net)