Jump to content

MotoGP: Aragon és ami mögötte van

2014. 09. 29. 13:38

Kivételesen nem a legemlékezetesebb pillanatokat gyűjtöttük össze a hétvégi MotoGP-futamokról, hanem egy kicsit részletesebben is elemezzük őket, hogy mi is történt vasárnap Aragonban?

Egészen érthetetlen, hogy az idén négy versenyt nyerő Jack Miller, akinek a csomagja a legerősebbnek tűnik 2014-ben a Moto3-as kategóriában, hogy nem tudott az elmúlt öt nagydíjon az első vagy a második helyen végezni? Az ausztrál jelenleg tizenegy ponttal áll Alex Marquez mögött a pontversenyben, aki hirtelen az egyik legfőbb esélyessé lépett elő Aragon után.

Miller tud úgy versenyezni, hogy nem akad ellenfele, idén Le Mans vagy akár a Sachsenring is jó példa erre, de olykor elképesztő szituációkba keveredik: ilyen volt a mugello-i bukás vagy most a Marquezzel történő összeérés is. Hogy ebben az esetben ki volt a hibás, az szinte mellékes (egyik fél sem kapott büntetést), de megint Miller jött ki belőle rosszabbul.

A jövőre már a MotoGP-ben futó motorosnak össze kell szednie magát – elsősorban fejben – mert Marquez és Rins egyaránt erősnek tűnik, sőt a mostani győztest (aki utoljára pont Mugello-ban végzett az élen), Romano Fenatit sem szabad még leírni.

Nagyon úgy tűnik, hogy Esteve Rabat nem akarja izgalmassá tenni a Moto2-es géposztály hajráját. Igaz, a spanyol most nem nyert, de Maverick Vinales mögött (aki szintén dicséretet érdemel, példás magabiztossággal győzött) beérve újabb 11 ponttal növelte immáron 33 egységnyire az előnyét csapattársa, Mika Kallio előtt, akinek kezdenek elúszni a világbajnoki reményei.

Amilyen jól indult Marc Marquez számára az évad (10 futam, 10 győzelem), Millerhez hasonlóan olyannyira szétesett most. Elcsúszása éppolyan érthetetlen volt, mint az ausztrál kiesése, Marquez valamiért nagyon akarta a győzelmet, pedig még ha rosszul jön is ki a motorcserékből, akkor sem veszít sok pontot, annyit biztos nem, mint így.

Saját elmondása szerint azért hibázott két hete Misano-ban, mert minél előbb be akarta biztosítani a vb-címet és valószínűleg ugyanez áll a mostani bukása mögött is. Pedig nem kéne kockáztatnia. Még mindig 75 pont az előnye – szerencséjére legközelebbi riválisai, Rossi és Pedrosa is bakiztak Aragonban, az eddig a legkevesebb pontot begyűjtő Lorenzo győzött –, ami sok, de (még) nem behozhatatlan.

A szurkolók számára remek, hogy az év eleji monotónia után most a legutóbbi négy futamot négy különböző pilóta nyerte meg, de Marqueznek nem ártana megrázni magát, és kissé higgadtabban kezelni a versenyeket, ha nem akar óriásit bukni a kezdeti dominanciája után.

(fp)

(fotó: bleacherreport.com, forrás: sportrajongo.hu)