Jump to content

Súlyos agyi károsodás érte Bianchit

2014. 10. 08. 08:48

Kiterjedt agysérülést szenvedett Jules Bianchi a hétvégi japán versenyen. A francia pilóta állapota továbbra is kritikus, de stabil. A négyszeres világbajnok, Alain Prost közben kritikus véleményt fogalmazott meg a balesettel kapcsolatban.

Bianchi diffúz axonális sérülést (DAI – kiterjedt agysérülés, az agyszövet állományának sérülése) szenvedett, ez autóbalesetek esetében gyakorinak mondható, általában egy szélsőségesen nagy erőhatás következménye, mint a mostani ütközésnél is. Sajnos DAI esetén csak a sérültek kis százaléka ébred fel a vegetatív állapotból és ők is maradandó károsodással.

Közben Alain Prost is megszólalt a baleset kapcsán, a „Professzort felzaklatták ás feldühítették a történtek. „Ezt nem nevezném, normális balesetnek. Hiba történt és ez nagyon szomorú. Rég nem láttunk ekkora karambolt Forma-1-es pályán, szerintem ez nem egy képtelen baleset és ez nagyon feldühít. Alapvető hibát ejtettek, ami itt Japánban történt, az hihetetlen. Evidens volt, hogy a körülmények a pályán extrém nehezek. Ez nem versenybaleset, valami olyasmi okozta, aminek köze sincs a versenyzéshez. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk ezeket a kérdéseket.” – nyilatkozott Prost a Canal+ tévécsatornának.

A négyszeres világbajnok 35 éve mutatkozott be a Forma-1-ben, 1993-ban vonult vissza, azóta volt csapatfőnök saját istállóval, jelenleg szakkommentátor és a Renault gyár tanácsadója.

„20 éve nem volt ekkora bukásunk. Óriásit fejlődtünk az F1 autógyártás és a biztonság terén, észre kellett volna vennünk, hogy valami történni fog. Nagyon felbosszant Bianchi balesete, mert újra a 80-as években érzem magam, amikor két-három versenyenként történtek ilyen szerencsétlenségek. És azokról nekem nagyon rossz emlékeim vannak.”

(fp)

(fotó: mundomotorizado.com, forrás: motorsportal.hu/index.hu/sportrajongo.hu)