Jump to content

MotoGP: Marquez győzött Sepangban

2014. 10. 26. 09:48

Elegáns csatát vívott egymással a MotoGP jelenlegi három legjobb pilótája Malajziában. Marquez, Rossi és Lorenzo küzdelméből végül az idei világbajnok került ki győztesen, megtörve a Yamahák győzelmi szériáját.

A királykategóriában már eldőlt a világbajnoki elsőség kérdése, de a második helyért még nagy harc várható – elsősorban a két gyári Yamaha, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo között. Ők ketten nyerték meg az előző négy futamot, így a Repsol Honda kettősét is fűthette a reváns vágya Sepangban.

A rajtnál Dani Pedrosa vette át a vezetést, Marc Marquezt kiszorították az első kanyarban. A nyitókör végére Lorenzo tört az élre. A jövőre a visszatérő Suzukinál versenyző Aleix Espargaro futama hamar véget ért, egy körrel később pedig Dani Pedrosa csúszott el az utolsó kanyarnál, valószínűleg ő ezzel véglegesen kiszállt az ezüstéremért folytatott küzdelemből.

Lorenzo – nyakán Rossival és Marquezzel – elhúzott a mezőny többi tagjától. Cal Crutchlow versenyének technikai hiba vetett véget, néhány körrel később pedig Nicky Hayden csúszott el. Tizenegy körrel a leintés előtt Rossi bebújt Lorenzo mellé és átvette a vezetést. Ezt követően Marquez is megelőzte a kétszeres világbajnokot.

Marquez került az élre, miután Rossi szélesen vette a célegyenes előtti visszafordítót. Dani Pedrosa közben a tizenegyedik pozícióig jutott előre, de újra elesett. Yonny Hernandez kis híján kiütötte Pol Espargarót a futamból – a fiatalabb Espargaro hihetetlen akaraterőről tett tanúbizonyságot a hétvégén, hiszen törött lábbal állt rajthoz vasárnap.

Öt körrel a vége előtt Rossi árnyékként követte Marquezt, Lorenzo két másodperccel lemaradva motorozott mögöttük. A negyedik helyen futó Andrea Dovizioso visszalassult – a jelek szerint Crutchlow-hoz hasonlóan műszaki gondjai támadtak – az olasz mellett Stefan Bradl és Bradley Smith is elment.

Marquez begyújtotta a rakétákat és lélegzetvételnyi előnyt épített ki Rossival szemben, a hajrában egyébként már csak tizenöt motor körözött a pályán. Az utolsó körök a szezon első felét idézték, hiába volt a verseny első fele kiélezett, Marqueznek a végére maradtak még tartalékai. A világbajnok, aki utoljára Silverstone-ban ért célba az első helyen, megnyerte a Maláj Nagydíjat Rossi és Lorenzo előtt.

(fp)

(fotó: autosport.com, forrás: sportrajongo.hu)