Jump to content

Red Bull Air Race: Ivanoff nyer, Lamb a bajnok!

2014. 10. 26. 16:02

A háromesélyes küzdelemben először Paul Bonhomme, majd a legvégén a végig domináló Hannes Arch is elbukott, így Nigel Lamb megszerezte élete első Red Bull Air Race-bajnoki titulusát. Az osztrák viadalt Nicolas Ivanoff nyerte meg, a korzikai idei második győzelmének örülhetett.

Az új kihívó, Nigel Lamb, a hazai pályán versenyző Hannes Arch vagy a kétszeres címvédő Paul Bonhomme lesz a bajnok? Ez volt a kérdés a Red Bull Air Race 2014-es szezonjának ausztriai fináléja előtt.

Az egyik esélyes, Bonhomme rögtön sorra került az első körben, ellenfele Yoshihide Muroya volt. A britnek mindenképpen a dobogón kellene végeznie ahhoz Spielbergben, hogy esélye legyen megvédeni a titulusát és ehhez meg is tette az első lépést: több mint egy másodperccel verve Muroyát bejutott a legjobb nyolc közé.

Matt Hall hiába futott gyorsabb kört Kirby Chambliss-nél, két másodperces büntetéssel sújtották. Nigel Lambnek Michael Gouliannel kellett megmérkőznie a továbbjutásért. A brit kicentizte a körét, három szektor után még hátrányban volt, csak az utolsó szakaszban épített ki négytizedes előnyt.

Martin Sonka legyőzte Nicolas Ivanoffot, Pete McLeod Matthias Dolderert (a német időbüntetést kapott) és sajnos Besenyei Péter sem jelentett kihívást Hannes Arch-nak (aki minden edzést megnyert a hétvégén), így mind a három bajnokesélyes továbbjutott.

Ivanoff és (az eddig nullapontos) Goulian léphetett tovább, ők ketten voltak a leggyorsabbak a vesztesek közül, Muroya, Hall, Dolderer és Besenyei kiestek.

A legjobb nyolc között ért véget a bajnoki küzdelem Paul Bonhomme számára, aki csak az ötödik leggyorsabb időt érte el, megelőzve Gouliant, Chambliss-t és McLeodot. Arch, Ivanoff, Sonka és Lamb került be a legjobb négy közé. Arch-nak legalább öt ponttal kellett többet szereznie Lambnél, vagyis a britnek egy második hely is elég lehetett a végső győzelemhez.

Nicolas Ivanoff repült először a fináléban, a francia egy erős 57-es körrel nyitott. Nigel Lamb fél másodperccel lassabb kört produkált Ivanoffnál, az idei legjobb teljesítményét nyújtó Martin Sonka két másodperces büntetés után ellenfelei mögé került, vagyis Arch-nak csak az első hely lehetett elég a vb-címhez.

Az egész hétvégén dominánsan versenyző Arch idegesen repült és a végén ő is időbüntetést kapott, így csak a negyedik helyen végzett. Az idei utolsó Red Bull Air Race-futam győztese Nicolas Ivanoff lett, a 2014-es visszatérő szezon bajnoka pedig Nigel Lamb.

(fp)

(fotó: aerosource.co.uk, forrás: sportrajongo.hu)