Jump to content

A héten indul a Red Bull Air Race!

2015. 02. 10. 11:11

Szombaton rendezik meg a Red Bull Air Race-világkupa 2015-ös évadnyitó viadalát Abu-Dhabiban. Összefoglaltuk, mi minden kell tudni az idei szezonról, mielőtt a világ legjobb műrepülő-pilótái ismét meghódítják az eget.

2015-ben tizennégy pilóta vég neki a sorozatnak. A britek immáron két bajnokkal, a kétszeres világelső Paul Bonhomme-mal és a tavalyi győztes Nigel Lambbel képviseltetik magukat, de itt van a 2008-as bajnok, az osztrák Hannes Arch is. Rajtuk kívül még hat európai versenyzőt találunk a mezőnyben: a két franciát, Nicolas Ivanoffot és az újonc Francois Le Vot-t, a német Matthias Dolderert, a másik újoncot, a spanyol Juan Velardét, a cseh Martin Sonkát és nem mellékesen az Air Race „keresztapját”, a magyar Besenyei Pétert.

Amerikából három versenyző érkezett, Kirby Chambliss és Michael Goulian az USA-ból, Pete McLeod pedig Kanadából. Az ausztrál kontinenst Matt Hall, az ázsiait pedig a japán Yoshihide Muroya képviselt.

A futamok lebonyolítása némileg módosul a tavalyi évhez képest, a kvalifikáció sorrendje alapján hét páros alakul ki (a leggyorsabb a leglassabbal küzd meg a továbbjutásért, a második az utolsó előttivel stb.), a hét győztes és a leggyorsabb vesztes folytatja a küzdelmet. Ez a nyolc pilóta ismét kettesével csap össze egymással, de a végső négy között már egyénileg harcolnak a leggyorsabb időért.

A nyolc 2015-ös versenyhelyszínből öt (Abu-Dhabi, Ascot, Spielberg, Fort Worth és Las Vegas) szerepelt már a 2014-es kiírásban is, van egy számunkra igen kedves visszatérő pálya (Budapest) és két új helyszín is csatlakozik a széria vérkeringésébe (a japán Chiba és az oroszországi Szocsi).

A 2014-es „nagy trió”, Lamb, Bonhomme és Arch mindenképpen az elsőszámú esélyesei az idei szezonnal is. Hogy kik nehezíthetik meg a dolgukat? A tavaly két futamot nyerő Ivanoff mindenképpen, erős potenciál lakozik McLeodban, Sonkában és Hallban, az „öreg rókák”, Chambliss és Besenyei számára a technikai feltételek lesznek a kulcstényezők, illetve nagy kérdés, hogy okoznak-e meglepetést az újoncok? Közülük is elsősorban Le Vot, aki 2014 első felében megállíthatatlan volt a Challenger Cupban, mely az Air Race előszobája.

(fp)

(fotó: nbcdfw.com, forrás: redbullairrace.com/sportrajongo.hu)