Jump to content

A legendás mérnök visszatér a Ferrarihoz

2015. 02. 24. 12:49

A 2000-es évek első felében az olasz istálló legyőzhetetlen volt a Forma-1-ben. A sikerek azonban nemcsak Schumacher, Brawn és Todt nevéhez fűződnek. Egy dél-afrikai úriembernek legalább annyira hálásak lehetnek a Ferrari rajongói.

A 71 éves Rory Byrne újra munkába áll Maranelloban, mégpedig a főtervező, Simone Resta mentoraként. A technikai szakember kulcsszerepet vállalt Michael Schumacher és a csapat világbajnoki címeiben, amikor is évekig domináltak a királykategóriában.

Maurizio Arrivabene, az istálló új csapatfőnöke megerősítette, miszerint Byrne már november óta Simon Resta oldalán dolgozik.

„Beszéltem Rory-val, már régóta ismerjük egymást, így megkérdeztem tőle, lenne-e kedve velünk dolgozni a jövőben. Láttam a csillogást a szemében. Azt mondogattam magamban: ’Ez hihetetlen!’ Olyan lelkes volt, mint egy gyerek, ráadásul az ő korában ez nem mindennapi. Tényleg meglepődtem.”

„Egy este, még karácsony előtt találkoztam vele egy étteremben, gyorsan kanalazta az ételt. Azt mondtam neki: ’Rory, nyugalom, hová rohansz?’ Mire ő így felelt: ’Rögtön el kell utaznom a gyárba, találkozóm van Restával.’ Hihetetlen!”

Arrivabene az egész technikai stábbal tisztázta a helyzetet. „Beszéltünk James-szel (Allison, technikai igazgató), akinek nem volt ellene kifogása. Rory mentorként támogatja Simone-t, a tapasztalatával segíti. Rory sokszor győzött a pályafutása alatt, így egy jó apa és mentor példa lehet Simone számára. A lelkesedése miatt nem is lehetne erre nála alkalmasabb személyt találni.”

(Forrás: motorsport.com/sportrajongó.hu/Fotó: motorsportinpubs.co.uk)