Jump to content

F1: Padlón a McLaren nem sokkal a kezdés előtt

2015. 02. 24. 10:09

2014-ben csak a Red Bull és Daniel Ricciardo volt képes egyszer-egyszer megszakítani a Mercedes-hegemóniát. Az eddigi tesztek alapján talán kezdhetünk reménykedni abban, hogy az „ezüstnyilaknak” idén nehezebb dolguk lesz, ha meg akarják őrizni elsőségüket. Esélylatolgatás következik.

Bő két hét múlva tudni fogjuk, ki nyerte meg 2015 első futamát Ausztráliában. Addig azonban marad a tipródás, találgatás, esélylatolgatás. Két teszt nyolc napja alapján megpróbálunk kicsit előretekinteni és felmérni az erőviszonyokat.

Tavaly ilyenkor a megbízhatóság kérdése adta a legtöbb beszédtémát. Most ilyesfajta gondok a mezőny egészét nem, legfeljebb néhány csapatot, elsősorban a McLaren-Hondát érinthetik. 2014 elején érezni lehetett, hogy a Mercedes igen komoly fölényben van, de főleg a korábbi Red Bull-hegemónia miatt, a szezon előtt még nem volt savanyú a szőlő a rajongók számára.

Most már a szurkolók többsége nem bánná, ha kicsit szorosabbak lennének az erőviszonyok az élmezőnyben. A Mercedes eddig egyetlen tesztnapot sem nyert meg, de a megbízhatóságon javítottak, sok kört futottak és érezhető, hogy komoly potenciál rejlik a címvédő csapatban.

Kik lehetnek a kihívóik? A Williams mindenképpen, a Red Bull tavaly sem ment jól a teszteken, mégis valamennyire versenyképes volt a szezon során, a Ferrari javult, kérdés, hogy a tétre menő küzdelemben felérhetnek-e odáig, hogy a futamgyőzelemért harcoljanak? Az elmúlt évadban gyengélkedő Lotus szintén erősebbnek látszik az eddigi tesztek alapján.

Na és mi van a McLaren-Hondával? Egy éve a Red Bull szinte nulla teszteléssel produkált elfogadható eredményt a versenyeken, Ron Dennis együttese azonban a régi-új kapcsolatban a Hondával valószínűleg sokkal nehezebb helyzetben van. Ha megmaradnak azok az erőviszonyok, amelyeket a tesztnapokon láthattunk, a McLaren-rajongóknak lehet, hogy fel kell készülniük arra, hogy a wokingi istállót az utolsó pozíciókban találják majd.

És mintha nem lenne elég a megbízhatatlanságból adódó nehézség, Fernando Alonso két napja komoly balesetet szenvedett, ami tovább hátráltatja a McLaren munkáját. A spanyol jól van, bár Flavio Briatore szerint nem emlékszik az ütközésre és félő, hogy a további teszteket ki kell hagynia.

(fp)

(fotó: ebuzzword.com, forrás: sportrajongo.hu)