Jump to content

F1: Hamiltoné a sepangi pole pozíció

2015. 03. 28. 11:36

Száraz körülmények között indult, szakadó esővel folytatódott, majd száradó pályán ért véget a Maláj Nagydíj időmérő edzése, amelyen Lewis Hamilton futotta meg a legjobb köridőt. Vettel második, Raikkonen viszont csak tizenegyedik lett, továbbra sem szuperál a McLaren, pályán a Manor.

A kvalifikációt megelőző harmadik szabadedzésen ismét Nico Rosberg volt a leggyorsabb, megelőzve kétszeres világbajnok csapattársát, Lewis Hamiltont, valamint a Ferrari és a Williams duóját.

Az időmérő edzés kezdetekor az eső közeledése miatt hamar megjelentek az autók a pályán. A Q1 két legfőbb kérdése az volt, hogy mire megy az immáron Fernando Alonsót is a sorai közt tudó McLaren-Honda, és hogy a Manor pilótái tudnak-e 107%-on belüli kört teljesíteni? Az egyelőre esőmentes pályán Will Stevens nem futott mértkört, Roberto Merhi pedig jócskán elmaradt Hamilton első idejétől, a Manor pilótái (akiket valószínűleg odaengednek majd a rajtrácsra vasárnap) mellett búcsúzott Felipe Nasr, Jenson Button és Fernando Alonso is.

A középső szakasz elején, ha lehet, még gyorsabban kirajzott a mezőny a boxból, de mindössze egy gyorskörre volt lehetőségük. Tíz perccel a Q2 vége előtt ugyanis leszakadt az égi áldás, ez pedig az öt leglassabb autó számára a véget jelentette, ők pedig Kimi Raikkonen, Pastor Maldonado, Nico Hülkenberg, Sergio Perez és Carlos Sainz voltak. A Q3-ba, amelynek kezdését el kellett halasztani a pályára zúduló hatalmas mennyiségű víz miatt, a két Mercedes mellett a két Williams, a két Red Bull, valamint Vettel, Grosjean, Verstappen és Ericsson került be.

Szűk félóra várakozás után indították újra a kvalifikációt, néhányan intermediate, mások teljes esőgumikkal gördültek ki a pályára, előbbi bizonyult a jobb választásnak. Hamilton megőrizte a vezetést, a Mercedes kettős elsőségébe azonban ismét belerondított egy Ferrari, ezúttal a négyszeres bajnok Vettel. A vezető trió mögött red bullos autók következnek, Daniel Ricciardo, Daniil Kvyat és a kiválóan futó Max Verstappen. Felipe Massa lett a hetedik, őt Romain Grosjean, Valtteri Bottas és Marcus Ericsson követi.

(fp) (fotó: autosport.com, forrás: sportrajongo.hu)