Jump to content

F1: veszélyben az Amerikai Nagydíj időmérője

2015. 10. 24. 14:35

Az előrejelzések szerint jó esély van arra, hogy az időmérő edzés idején is hasonló körülmények fogadják a mezőnyt. Az F1 hivatalos meteorológiai szolgálata, az UbiMet szerint szombaton nem hogy javul, inkább még romolhat a helyzet: még erőteljesebb esőzés várható, a nap folyamán pedig folyamatosan 75 és 85% között mozog majd a csapadék valószínűsége. A kvalifikációt helyi idő szerint 14 órakor tartanák, ám ez időpont környékén óránként 14 milliméter csapadék hullhat le, miközben erős szél is várható. A helyzet csak az esti órákban javulhat, vasárnapra pedig a vihar kelet felé vonulhat, és bár a csapadék valószínűsége még így is fennáll, a futam napján már szelídebb esőzésre van kilátás.

Ebben az esetben lehetőség nyílna arra, hogy a 2004-es és 2010-es tájfun által megzavart szuzukai hétvégékhez hasonlóan vasárnap délelőttre tolják az időmérő edzést. A vonatkozó szabályok értelmében a kvalifikáció elmaradásával vélhetően az utolsó szabadedzés végeredménye adna támpontot a rajtsorrendhez. A sportszabályzat 36.2-es cikkelyében az áll, hogy ha a Q2-ben vagy a Q3-ban egy autó se léphet pályára, mindig az előző edzésrész, a Q1 esetében pedig a harmadik edzés végeredményét vennék alapul. Arról nincs konkrét rendelkezés, mi történik, ha harmadik szabadedzés sincs. A puszta logika azonban azt mondatja, a második vagy esetünkben az első edzés végeredménye döntene. Ez most a pénteki legjobb Nico Rosbergnek kedvezne.

Bár konkrétumokról ezzel kapcsolatban sem olvashatunk a szabályokban, amíg a versenyzők nem választhattak maguknak saját rajtszámot, hasonló esetekben a rajtszám alapján rangsorolták a résztvevőket. Ez most Daniel Ricciardónak kedvezne leginkább, aki a 3-as Red Bullt vezeti – miközben az 1-es rajtszám használatára is jogosult Lewis Hamilton most bosszankodhatna 44-ese miatt… Esetleges megoldásként elképzelhető lenne még az is, hogy a bajnokság állása szerint rangsorolják a versenyzőket.

(Forrás: sportrajongo.hu/telesport.hu/Speedweek/Motorsport-Total; fotó: sportrajongo.hu/telegraph.co.uk/keyetv.com)