Jump to content

F1: javulást várnak a McLarennél

2015. 12. 27. 09:40

F1A legfőbb idei problémájuk megoldásával egy csapásra másodperceket gyorsul majd a tél folyamán a McLaren – jelentette ki Éric Boullier, a wokingiak sportigazgatója.

Miután a szezon hajrájára biztossá vált, hogy a McLaren-Honda már nem lesz képes komoly előrelépést tenni 2015-ben, Fernando Alonsót arról kezdték faggatni, lát-e esélyt rá, hogy 2016-ban ugrásszerű fejlődésen menjenek keresztül. Sokan hitetlenkedve fogadták válaszát, amikor kijelentette, a tél folyamán 2,5 másodpercet is találhatnak egy csapásra. Később is realistának tartotta ezen cél elérését, s kiemelte, idén a Honda-erőforrás olyan konstrukciós problémái kötik meg a kezüket, amelyet a többiek egyszerű lemásolásával meg tudnak oldani.

Nemrég a Red Bull tervezője, Adrian Newey is arról beszélt, nem túlzás ilyen komoly fejődést várni a wokingiaktól – s most a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier is magabiztosan nyilatkozott ezzel kapcsolatban. „Nyilván semmire sincs garancia” – nyilatkozta a cseh f1newz.cz című honlapnak. „De tudjuk, miért nem voltunk versenyképesek idén. Az új erőforrás technológiája nagyszerű, de még ki kell forrnia magát. Ha nem tudod lehívni a teljes elektromos energiádat a kör során, másodperceket veszítesz, nem tizedeket. Tehát ha ezt a problémát sikerül megoldani pár további gonddal együtt, képesek leszünk több másodpercet is javítani a teljesítményünkön.”

A McLaren elsősorban az alulméretezett turbófeltöltője miatt nem jut elegendő lóerőhöz az elektromotor révén. Ez pedig részben annak az eredménye, hogy a McLaren szigorú aerodinamikai célokat tűzött ki maga elé, s megkövetelte a Hondától a karcsú kocsitest kialakítását lehetővé tévő szűkös elrendezést. Boullier a japánok sportigazgatója, Arai Jaszuhisza korábbi kijelentését megerősítve most leszögezte, az elektromotorral kapcsolatos problémákat úgy igyekeznek megoldani, hogy továbbra is tartják magukat az extrém aerodinamikai elveikhez. „Elmondhatom, hogy a következő évi autó az MP4-30-as továbbfejlesztése lesz, és a teljesítmény terén máris komolyabb előrelépést jelent. Minden más majd az autó bemutatóján derül ki” – fogalmazott a francia.

A Motorsportnak arról is beszélt, hogy továbbra is hiszi, hosszú távon legyőzhetik a Mercedest. „Ha le akarod győzni a Mercedest, jobbnak kell lenned náluk. Kiváló mérnökeik vannak, kiváló szerelőik, kiváló autójuk, kiváló motorjuk, valamint kiváló versenyzőik. Nehéz lesz. De szerintem mi is rendelkezünk ezzel: a legjobb mérnökökkel, a legjobb szerelőkkel és versenyzőkkel. Csak még az autónk és a motorunk nem a legjobb. Ez utóbbin kell tehát most dolgoznunk. Megváltoztattuk a filozófiánkat, hogy újra jobb teljesítményre legyünk képesek a pályán. De a motorpartnerünk is új, egyszerű partnercsapatként ugyanis lehetetlenség nyerni.”

„Az új motorpartnerrel kötött gyári megállapodás volt az egyetlen út számunkra. A Honda eltökélt, kiváló háttérrel rendelkezik Japánban, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni – mi pont ezt kerestük. Igaz, hogy a házasságunk kicsit korábban jött, mint ideális lenne, de meg kell csinálnunk. Igen, nagyon fájdalmas időszak volt ez, de hiszem, hogy jövőre sokkal versenyképesebbek leszünk, és végre újra versenybe szállhatunk” – fogalmazott Boullier, hozzátéve, nem ígér dobogókat, sem konkrét helyezéseket, csupán annyit, hogy 2016-ban jóval versenyképesebbek lesznek, mint idén.

(Forrás:telesport.hu/Fotó:bleacherreport.com)