Jump to content

F1: visszatér a régi időmérő

2016. 03. 20. 07:03

Megbukott az új kvalifikációs rendszer, így a Forma–1-es időmérő edzés formátuma már a következő versenytől, a Bahreini Nagydíjtól visszaáll a népszerű előző formátumra. Az alakulatok villámgyors döntést hoztak, miután az új verzió nehezen érthetőnek bizonyult a nézők számára és kevesebb körözést is produkált.

 

A csapatfőnökök a verseny napjának délelőttjén találkoztak, és Toto Wolff, a Mercedes-istálló vezetője elmondta, hogy a döntés egyhangú volt, és hogy a változás a következő napokban hivatalossá is válthat.

„Megvolt a találkozó, és egyhangú döntést hoztunk, hogy Bahreintől visszatérünk a régi formátumhoz” – nyilatkozta Wolff az Autosport szaklapnak, az együttesek sebtében lezavart összejövetelét követően. „Az F1 Bizottságnak még formálisan is támogatnia kell a húzást, de szeretném látni, hogy ki lép majd fel támogatólag a tegnapi időmérő edzés védelmében… A következő néhány napban mindent elrendezhetünk.”

Wolff szerint szintén egyetértés született, hogy idén már ne próbálkozzanak többet a kvalifikáció átalakításával – jövőre azonban újra nekiülhetnek a kérdésnek.

„Döntöttünk, és jövőre talán megint megvizsgáljuk a dolgot” – jegyezte meg a szakember, aki azt is elmondta, hogy bár az ülésen voltak olyan hangok, amelyek első nekifutásra kompromisszumos megoldást javasoltak, egy újabb esetleges bukás rémével gyorsan sikerült más belátásra téríteni őket. „Volt néhány csapat, akik először azt mondták, hogy a Q1 és a Q2 így jobban felkavarja az állóvizet és így érdekesebb lenne, de aztán győzött a józanész. Elvégre elég nagy őrültség lenne, ha a jövő héten hivatalosan is előállnánk egy kompromisszumos megoldással, és aztán az sem tetszene senkinek. Most visszatérünk valami olyasmihez, amit már mindenki ért.”

A kezdetektől fogva ellentmondásokkal teli új szisztéma rengeteg kritikát kapott a résztvevőktől az elmúlt huszonnégy órában, és az első jelek alapján meglehetősen népszerűtlennek bizonyult a rajongók körében.

(Forrás: m4sport.hu / Fotó: bleacherreport.com)