Jump to content

Rosberg visszavonul! Nem vicc!

2016. 12. 02. 15:59

Öt nappal azután, hogy megszerezte pályafutása első világbajnoki címét, Nico Rosberg bejelentette, visszavonul a királykategóriától. A Mercedes versenyzője az FIA díjátadó gálája előtt hozta nyilvánosságra döntését, sokkolva ezzel a Forma-1 világát.

Miközben „világbajnoki turnéjáról" szóltak a hírek, és mindenki arra készült, hogy ma este átveszi a győztesnek járó serleget, Rosberg meglepte a Forma-1-es közösséget, a díjátadó előtt ugyanis közölte, befejezi királykategóriás pályafutását. Miközben az F1 világa az állát kereste, a hírt a Mercedes is megerősítette és a pilóta is hosszan írt döntéséről közösségi oldalán.

„Ez egy különleges nap, mert végre megkapom a trófeát. De nem csak ezért: szeretném megragadni az alkalmat, hogy bejelentsem az F1-es pályafutásom lezárását. Hatéves korom óta az volt a célom, hogy F1-es világbajnok legyek. Mindig ez járt a fejemben, és most elértem a célom! Erre örökké emlékezni fogok. Megvalósítottam álmom, és nem akarok újra meg újra elköteleződni. Úgy döntöttem, követem a szívem. Más dolgokat akarok csinálni. Izgatott vagyok, akárcsak a feleségem, akinek hálával tartozom az elmúlt évek alatt nyújtott támogatásáért" - magyarázta.

A döntésről a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff is beszélt. „Ez egy bátor lépés volt, ami Nico akaraterejéről és karakterességéről tanúskodik. Úgy döntött, hogy a csúcson hagyja abba a pályafutását. Világbajnokként, úgy, hogy teljesítette a gyermekkori álmát. Teljesen egyértelmű volt a döntése, és én azonnal elfogadtam, amint felkeresett vele. A csapat számára ez egy váratlan helyzet, ugyanakkor izgalmas is. Egy új korszakra készülünk és van egy szabad versenyzői ülésünk. Ki fogjuk használni a szükséges időt, hogy mérlegeljük a lehetőségeinket" - fogalmazott.

A világbajnok közösségi oldalán a következő üzenettel „búcsúzott" el a királykategóriától.„25 éve versenyzem, és végig az volt az álmom, hogy Forma-1-es bajnok legyek. Ez az egy dolog lebegett a szemem előtt. Ez volt a célom a sok kemény munkával és az áldozatokkal. Most elértem. Megmásztam a saját hegyem, és most itt vagyok a csúcson. A legerősebb érzés, ami most bennem van az a hála azoknak, akik támogattak engem abban, hogy ez az álom megvalósuljon."

„Ez a szezon átkozottul nehéz volt. Az elmúlt két év csalódásai után őrülten keményen hajtottam, és az ő támogatásuknak köszönhetően a motivációm olyan szintre ért, mint korábban soha. Mindenki, akit szeretek, az egész családom áldozatokat hozott. Nem találom a szavakat, hogyan mondhatnék köszönetet a feleségemnek, Viviannak; ő egyszerűen fantasztikus! Megértette, hogy ez egy nagy év lehet, egy nagy lehetőség, és teret biztosított arra, hogy minden futam után feltöltődjek."

„Amikor megnyertem a szuzukai versenyt, attól a pillanattól kezdve, hogy a bajnoki cím sorsa rajtam múlott egyre nagyobb lett a nyomás, és elkezdtem azon gondolkodni, hogy befejezem a pályafutásom, ha megnyerem a világbajnokságot. Vasárnap reggel Abu-Dzabiban tudtam, hogy ez lehet az utolsó versenyem, ez pedig kitisztította a fejem a start előtt. Minden pillanatot ki akartam élvezni, tudva, hogy talán ez lesz az utolsó... és akkor a fények kialudtak, majd következett életem legintenzívebb 55 köre. Hétfő este döntöttem. Miután egy napig gondolkodtam rajta az első ember, akivel közölten Vivian volt, majd George (Nolte) és Toto (Wolff).

„Csak azért volt nehéz ez a döntés, mert nehéz helyzetbe hoztam a Forma-1-es családomat. De Toto megértette. Azonnal tudta, hogy komolyan gondolom, és megnyugtatott. Mindig is arra az eredményemre leszek a legbüszkébb, hogy megnyertem a bajnokságot ezekkel a hihetetlen emberekkel és az Ezüstnyíllal. Most azért vagyok itt, hogy élvezzem a pillanatot. A következő hetekben lesz idő arra, hogy a bajnokságról beszéljek és élvezzem, ami ezzel jár. Majd befordulok életem következő kanyarjába, és meglátom, mit tartogat számomra..."

(Forrás: Forrás: sportrajongo.hu;mti, M4Sport.hu/Fotó:twitter)