Jump to content

Hamilton a hétvégén a vb-címek tekintetében is beérheti Schumachert

2020. 11. 12. 11:22

Lewis Hamilton sorozatban negyedszer, összességében pedig hetedszer lehet a Forma 1 világbajnoka. A brit versenyző a törökországi versenyen a legendás Michael Schumachert érheti be, akit a futamgyőzelmek és a pole pozíciók tekintetében már korábban lehagyott. 

A törökországi pálya részben a koronavírus-járvány következményeként kapott újra lehetőséget a rendezésre, a pandémia miatt később, csak júliusban elkezdett szezon 14. futamát bonyolítják le most itt. A jelenlegi mezőnyben három pilóta van, aki nyert már Török Nagydíjat: 2005-ben az első isztambuli viadalon Kimi Räikkönen diadalmaskodott, 2010-ben Hamilton, 2011-ben pedig a négyszeres vb-győztes Sebastian Vettelt intették le elsőnek.

Ha Hamiltonnak sikerül a címvédés, akkor ebben a mutatóban is beéri a legendás német Michael Schumachert, az egyetlen versenyzőt az F1 történetében, aki hét vb-elsőséggel rendelkezik.

A 35 éves Hamilton az elmúlt évtizedben sorra állította be, majd döntötte meg a rekordokat, legutóbb a futamgyőzelmek számát tekintve előzte meg Schumachert, aki 91 sikerrel zárta pályafutását, míg a brit most 93-nál jár. Hamilton a pole pozíciók tekintetében óriási fölénnyel vezeti az örökranglistát, jelenleg 97 rajtelsőség szerepel a neve mellett, ebben a rangsorban Schumacher 68-cal a második.

Az idei esztendőben komoly ellenfele nem nagyon akadt Hamiltonnak, egy-egy futamon a holland Max Verstappen (Red Bull) ugyan meg tudta szorongatni, de a brit világbajnoknak elsősorban csapattársát, a finn Valtteri Bottast kellett legyőznie. Az egyéni vb-címért folytatott küzdelem így mostanra kétszereplőssé vált, miközben a Hamilton-Bottas páros konstruktőri vb-győzelemig repítette a Mercedes istállót, amely sorozatban hetedszer diadalmaskodott a csapatok között.

Hamilton a Török Nagydíj előtt 85 pontos előnnyel vezet az összetettben, ebből 78-nak kell megmaradnia ahhoz, hogy a brit megvédje a címét három versennyel a szezon zárása előtt. Pontegyenlőség esetén az idénybeli futamgyőzelmek száma dönt, ebben a tekintetben azonban Bottas már nem tudja utolérni hatszoros vb-győztes márkatársát.

Ha Bottas a leggyorsabb körért járó plusz egy vb-pont megszerzése nélkül megnyeri az isztambuli futamot, akkor Hamiltonnak a címvédéshez legalább másodiknak kell lennie. A brit versenyző végső sikerét jelenti az is, ha negyedik és finn riválisa legfeljebb második, vagy Hamilton ötödik, Bottas viszont maximum harmadik. Természetesen, ha Hamilton megnyeri a viadalt, akkor Bottas eredményétől függetlenül vb-győztes, illetve ha a finn csak hetedik, vagy annál rosszabb eredménnyel zár, akkor is címvédésre kerül sor Isztambulban.

A papírforma szerint kicsi rá az esély, de ha esetleg Hamilton hatodikként érne célba, akkor vb-diadalához arra lenne szükség, hogy Bottas legfeljebb harmadik legyen a leggyorsabb kör megfutása nélkül. A plusz egy vb-pontot jelentő köridő akkor is szerepet játszhat, ha Hamilton csak 10., így a címvédéséhez az kellene, hogy finn csapattársa maximum hatodik legyen és ne érje el a leggyorsabb kört. Szintén Hamilton a vb-győztes, ha hetedik és Bottas legfeljebb negyedik, valamint ha a brit nyolcadik, a finn pedig maximum ötödik.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)