Jump to content

Verstappen Abu-Dzabiban is mindent vitt

2022. 11. 20. 16:09

A második világbajnoki címét már korábban bebiztosító Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíjat, az idei világbajnoki sorozat 22., utolsó futamát.

Verstappen mögött Charles Leclerc, a Ferrari monacói versenyzője ért célba a második helyen Abu-Dzabiban, a dobogó alsó fokára pedig a másik Red Bullt vezető, mexikói Sergio Pérez állhatott fel.

A karrierje utolsó Forma-1-es viadalát futó, négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel (Aston Martin) 10. lett és ezzel pontot szerzett, a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton (Mercedes) pedig műszaki hiba miatt kiesett, így 2007-es bemutatkozó éve óta először fordult elő vele, hogy egyetlen versenyt sem nyert a szezon során.

A rajtnál Verstappen megőrizte a vezető pozíciót, mögötte Pérez sorolt be másodiknak, Leclerc pedig harmadiknak. A negyedik helyért Hamilton és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) vívott nagy csatát körökön keresztül, aztán George Russell (Mercedes) is csatlakozott hozzájuk és kezdett küzdeni Sainzcal, mivel Hamilton lelassult és a csapatrádión az autójára panaszkodott.

Az élmezőnyből elsőként Pérez állt ki kerékcserére, mégpedig a 16. körben, öt körrel később pedig Verstappen kapott friss abroncsokat, így Leclerc állt az élre. A monacói hamarosan szintén a boxban járt, így az élre újfent Verstappen került, mögötte Pérez, majd Leclerc száguldott. Ekkor a negyedik pozíció Sainzcé volt, őt a két Mercedes követte Russell, Hamilton sorrendben.

A folytatásban Leclerc egyre közelebb került az első két helyet őrző Red Bullokhoz, ezért Pérez a 34. körben kiállt a második kerékcseréjére. Ezt követően a Ferrari a csapatrádión arról kérdezte Leclerc-t, hogy tartani tudja-e a tempóját úgy, hogy többször már nem hajt a boxba, erre a monacói igennel felelt.

Tizenöt körrel a leintés előtt Verstappen még mindig az élen állt, mögötte Leclerc volt a második, Hamilton pedig a harmadik. Pérez eddigre már negyedik volt, őt Sainz és Russell követte az ötödik és a hatodik pozícióban.

A hajrá kezdetén Pérez utolérte és második próbálkozásra megelőzte Hamiltont a harmadik helyért, majd Leclerc nyomába eredt. A mexikóinak aztán a leintésig nem sikerült beérnie monacói riválisát, aki így megkaparintotta a második helyet az összetett pontversenyben.

A pályafutása 200. F1-es futamát teljesítő Valtteri Bottas (Alfa Romeo) 15., míg a jövőre versenyzőülés nélkül maradó ausztrál Daniel Ricciardo (McLaren) kilencedik lett.

Mick Schumacher - akit ugyancsak biztosan nem láthatnak jövőre versenyezni a szurkolók az F1-ben - a 16. helyen fejezte be az idei utolsó futamot, a mezőnyből szintén távozó Nicholas Latifi (Williams) pedig 19. lett.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)