Jump to content

A japán lakosság nem nagyon akar olimpiát, már a miniszterek is kételkednek

2021. 01. 14. 17:01

Egy japán kormánytag kétségbe vonta a koronavírus-járvány miatt idén nyárra halasztott tokiói olimpia megrendezését.

"A lehető legjobban fel kell készülnünk a játékokra, de máshogy is végződhet a dolog" - jelentette ki csütörtökön Kono Taro adminisztrációért és reformokért felelős miniszter. "Bármi megtörténhet, az olimpiai bizottságnak ki kell dolgoznia egy B és C tervet is. Nem egyszerű a helyzetünk" - tette hozzá.

A fertőzések emelkedő száma és a nemrég kihirdetett rendkívüli állapot miatt a lakosság egyre kétkedőbb az olimpiarendezést illetően. Néhány napja egy közvélemény-kutatás során japánok mintegy nyolcvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy az olimpiát és paralimpiát törölni kellene, vagy ismét el kellene halasztani.

Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke ugyanakkor kedden kijelentette, hogy "teljességgel lehetetlen" az újabb halasztás. Hozzátette, hogy a járványhelyzet alapján februárban vagy márciusban döntik el, hogy lehetnek-e külföldi nézők a versenyeken.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, a paralimpia pedig augusztus 25-én rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt márciusban mindkettőt elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

(Forrás: Forrás:sportrajongo.hu, mti/Fotó:pixabay)