Jump to content

MOB - Módosították az alapszabályt, határoztak a tagozatok kiválásáról

2016. 12. 20. 14:29

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése kedden 116 szavazattal, 3 tartózkodás mellett módosította a szervezet alapszabályát és a sporttörvény novemberi változásával összhangban határozott a tagozatok kiválásáról.

 

A MOB 2012 óta a teljes magyar sport irányításáért volt felelős, mostantól azonban csak az olimpiai sportágak tartoznak a hatáskörébe.

Az új alapszabály értelmében az ötkarikás sporton kívüli területek - a nem olimpiai sportágak, a diák- és főiskolai-egyetemi sport, a fogyatékosok sportja, valamint a szabadidősport - irányításáért felelős szakmai tagozatok önállóvá válnak, közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább.

A közgyűlés előtt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszélt a sporttörvény módosításának hátteréről. Ennek fő indokként azt nevezte meg, hogy miután az állami sportirányítási feladatok 2017 januárjától visszakerülnek az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkárságához, újra egycsatornássá válik a magyar sport finanszírozása.
Borkai Zsolt, a MOB elnöke beszédében mind a riói olimpiai szereplést, mind a 2024-es budapesti olimpiai pályázat dohai prezentációját sikeresnek nevezte.

"Jó volt Rióban és Dohában is magyarnak lenni" - jelentette ki az elnök, majd azzal folytatta, hogy "büszkék lehetünk fiatal sportolóinkra, akárcsak azokra a szövetségekre, amelyek példamutatóan bonyolítottak le hazai rendezésű sporteseményeket". Borkai Zsolt úgy fogalmazott, mivel Rióban nem voltak botrányok, a sport nagysága és ereje jelent meg hangsúlyosan, nem érti azokat, akik a sikereket próbálják befeketíteni. "Sajnálom ezt, mert a magyar sportolók megérdemelték volna, hogy méltóan megünnepeljük őket" - jegyezte meg.

Az elnök kitért arra is, hogy az elmúlt hetekben sokat egyeztettek a sportállamtitkársággal, s minden fontos kérdésben egyezségre tudtak jutni.

"A MOB-nak a jövőben a magyar sport szakmaiságára kell helyeznie a hangsúlyt, de töretlen összefogásra van szükség, mert a magyar sport csak akkor tud erős lenni, ha egy hajóban evezünk" - mondta Borkai Zsolt, aki szerint a MOB-ot és az ő személyét ért támadások is ártanak Budapest 2024-es olimpiai pályázatának. Az elnök elismerte, hogy szükség van a MOB alapszabályának további módosítására, s megerősítette azt is, hogy a jövő évi tisztújításon újra indul az elnöki pozícióért.

Borkai Zsolt visszautasította ezt, hangsúlyozva, hogy az új alapszabály kidolgozása során végig egyeztettek a sportállamtitkársággal, az alapszabály egyrészt összhangban van a sporttörvénnyel, másrészt megfelel az Olimpiai Charta előírásainak is.

(Forrás: mti)