Jump to content

Hufnágel ott lesz Rióban, Kammererék nem

2016. 07. 14. 20:02

Megdöbbentően simán, több mint fél hajóval győzött a megismételt négyes válogatón az Európa-bajnokságon hetedik helyet szerző K-4-es egység. Így eldőlt, hogy az idén négy válogatóversenyt is megnyerő Hufnágel Tibor két számban is rajthoz állhat Rióban.

Pedig úgy nézett ki, hogy Hufnágel Tibor lehet Dombvári Bence doppingesetének nagy vesztese, a Honvéd versenyzője ugyanis hiába nyert két páros- és egy négyes válogatót is, párja kiesése miatt úgy tűnt, hogy feladhatja olimpiai álmait.

A négyesek számára azért kellett újabb válogatóversenyt kiírni, mert az Európa-bajnokságon csak hetedik lett a Hufnágel Tibor, Dombvári Bence, Ceiner Benjámin, Kugler Attila összeállítású csapathajó. Dombvári Bence helyett a paksi Somorácz Tamás ült be az egységbe, amely ettől nem lett lassabb és itthon ismét győzni tudott Kammerer Zoltánék ellen. A nagy meccs körülbelül 800 méterig zajlott a két kvartett között, a végén már egyértelmű volt az Eb-négyes előnye. Ezzel az is eldőlt, hogy párosban Hufnágel Tibor korábbi párjával, Ceiner Benjáminnal állhat rajthoz K-2 1000 méteren, az olimpián.

„Még most sem hiszem el, hogy végre biztos a riói részvételem – mondta Hufnágel Tibor. – Remélem, most már nem lesz baj, hiszem négy válogatót kellett ehhez megnyernem. Úgy éreztem, hogy öten ültünk a hajóba, mert Bence szorított értünk és dolgozott bennünk a dac is, hogy megmutassuk, nem véletlenül nyertük az első válogatót. Örülök a négyesnek és a párostól sem tartok, azt hiszem ebben a számban már sokkal nagyobb a rutinom, Benivel ráadásul évekig mentem együtt, nyertünk korosztályos világbajnoki címet is.”

Az első válogatóhoz képest Kammererék négyese is változott, Tóth Dávid helyett ezúttal Szalai Tamás került be a hajóba. Ha győzni tudtak volna, akkor Fábiánné Rozsnyói Katalin csoportjából öten jutottak volna ki az olimpiára. Tóth Dávid és Kulifai Tamás ment volna párost, a négyesben pedig Kammerer és Szalai mellett Pauman Dániel jutott volna szóhoz. A kudarc azonban így azt jelenti, hogy mind az öten itthon maradnak.

„Lapot húztunk tizenkilencre és ez sajnos nem jött be – mondta Pauman Dániel. Hétfőn került be a hajóba Szalai Tamás, de vele sem éreztem rosszabbnak az egységünket. A jövőn ennek ellenére el kell gondolkodnunk, de mi hárman Dáviddal és Kulifai Tomával biztos megyünk tovább, csak meg kell beszélnünk a klubunkkal is a folytatást” – tette hozzá az olimpiai ezüstérmes kajakos.

3 másodperc, közel 3 hajó. Ennyit vert K-1 500 méteren Kozák Danuta a mezőnyre. A szám olimpiai indulóján és egyben címvédőjén látszik, hogy rendkívül céltudatosan készül Rióra, az utóbbi hetekben a szokásosnál is jobban kerüli a nyilvánosságot. London kétszeres aranyérmese kirobbanó formában van és szerencsére ennek megfelelően nagyon kiegyensúlyozottnak is tűnik. Mögötte, a második helyen az idén 200 méteren remeklő, szintén UTE-s Lucz Dóra végzett, míg a harmadik Takács Tamara lett.

Férfi C-1 500 méteren ennél sokkal nagyobb csata zajlott, de ennek ellenére papírforma eredmény született. A szám Európa-bajnoki indulója, Kiss Tamás, aki Moszkvában negyedik lett 500 méteren, 5000-en pedig nyerni tudott, Szolnokon sem talált legyőzőre, fél másodperccel nyert Fekete Ádám és a harmadikként befutó Vajda Attila előtt.

„Azzal a szándékkal jöttem, hogy ezt a pályát jól megcsinálom és azért voltam a célban kicsit csalódott, mert ez nem sikerült, nem tudtam olyan jól megoldani a nagy hátszelet. Idén azt hozta a sors, hogy ebben a számban induljak a kontinensviadalon, de én a jövőben is az 1000 egyest fogom preferálni” – mondta Kiss Tamás, aki a tervek szerint tartalék lesz az olimpián. Ludasi Róbert tanítványa azt is elárulta, hogy bár korábban gondolt arra, hogy befejezi a kenuzást, de az idei év erőt adott neki a folytatáshoz.

Speciális helyzetben van, de egyelőre úgy néz ki, hogy folytatja a kenuzást Vajda Attila is. Az olimpiai bajnok a C-1 1000 métertől elbúcsúzott Moszkvában, ennek ellenére ezen a hétvégén, a magyar bajnokságon rajthoz fog állni klasszikus számában is.

„A klubomnak gyűjtögetem a pontokat, mind a négy egyes számban elindulok ezen a versenyen. Nem tudom még pontosan, hogy hogyan folytatom a pályafutásomat, ezt a következő 1-2 évben ráérek eldönteni. Motivál, hogy 2019-ben szerepeljek a Maty-éri világbajnokságon” – tette hozzá a szegedi kenus.

Férfi kajak egyes 500 méteren a BHSE sportolói háziversenyt vívtak az aranyéremért. Noé Milán csak néhány centivel győzte le Csontos Csabát, mögöttük a szegedi Németh Viktor lett a bronzérmes.

„Nem sikerült jól a felkészülésem, ezért örülök, hogy legalább ebben a számban jutott nekem egy magyar bajnoki cím a végére. Ha szükség van rám a következő hetekben, akkor maradok edzőpartnernek a többiek mellett az olimpiáig, aztán átgondolom, hogy a következő éveknek milyen céllal vágok neki. Egy biztos, a tokiói olimpián, 2020-ban szeretnék ott lenni” – nyilatkozta a győztes az eredményhirdetés után.

A győri kenus hölgyek különversenyét a válogató után a magyar bajnokságon is Lakatos Zsanett nyerte meg, most Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső előtt C-1 500 méteren. A világbajnoknő ezúttal az ifi és U23-as vb-re készül, ami két hét múlva lesz Minszkben.

„Könnyebben nyertem most, mint a válogatón, pedig nem készültünk külön erre a versenyre, csak pontokat gyűjteni jöttünk. 2 hét múlva a világbajnokságon szállok vízre, ott nyerni szeretnék” – mondta Lakatos Zsanett.

A női kenu párosok 500 méteres számában simán győzött a Balla Virág, Takács Kincső duó, a férfi kajak párosok versenyét ma a Bomba AVSE egysége, Szeiler Máté és Varga Márk nyerte, a férfi kenusok között pedig a KSI SE párosa, Korisánszky György és Ballér Tamás nyert simán.

A női K-2-ben éppen úgy szerepelt a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó, mint Danuta 1 órával korábban egyesben. Hatalmas különbséggel, több mint 3 másodperccel nyertek a Katrinecz Rita, Malcsiner Eszter páros előtt. A harmadik helyen a Hagymási Réka, Takács Tamara egység futott be.

Szintén a nőknél, K-4 500 méteren ugyanazt történt, mint egyesben és párosban ezen a távon. Az olimpián rajthoz álló Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású egység természetesen simán, szintén több mint három másodperccel győzött.

„Jó érzés, hogy nekünk már rég lezárult a válogatók időszaka és nyugodtan készülhetünk – mondta Szabó Gabriella. – A négyes összehangolása nem tűnik túl nehéznek, én például már mindhárom társammal nyertem világbajnoki címet párosban is. Mind a három számban jól mentünk 500-on, Dana, a páros és a négyes is biztató pályát teljesített, pedig a legkeményebb munka kellős közepén járunk.

A férfi négyesek K-4 500 méteres versenyében nyert a Fodróczi Vilmos, Szeiler Máté, Hájos Bálint, Varga Márk összeállítású hajó, a kenus kvartettek között pedig a csepeli egység, Kiss Tamás, Androkity Marcell, Dóczé Ádám és Jakus Zoltán volt a leggyorsabb.

A magyar bajnokság holnap az ezer méteres versenyszámokkal folytatódik.

(Forrás: sportrajongo.hu; MKKSZ.HU /Fotó: MKKSZ.HU)