Jump to content

Adni öröm – de miért is? Itt vannak a legfrissebb kutatás eredményei!

2019. 12. 12. 15:05

Habár az év bármelyik napján lehet adakozni, amit szerencsére sokan meg is tesznek, elsősorban mégis a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik a jótékonykodás. De vajon miért pont ilyenkor vagyunk jószívűek? Mit szoktunk adományozni? És egyébként is: tényleg öröm adni? A SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezeknek a kérdéseknek járt a végére. (X)

Azok, akik rendszeresen adakoznak, pontosan jól tudják, hogy milyen érzés szívből adni. Amikor nem várunk semmit cserébe, egyszerűen csak szebbé szeretnénk varázsolni valakinek az életét. Persze ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp jótékonykodik, és különböznek a motivációk is. Éppen ezért a SPAR és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Adni Öröm! akciójában egy kutatás keretein belül térképezte fel a témakört, aminek az eredményeit – mindannyiunk legnagyobb örömére – most nyilvánosságra is hoztak. Következzenek a legérdekesebb összefüggések!

Adakozók többségben

A kutatók kérdései 1000 főhöz jutottak el, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a – 18 és 59 év közötti – lakosság 68 százaléka valamilyen rendszerességgel szokott adakozni vagy adományozni. A megkérdezettek elsősorban a szegények, a rászoruló gyerekek, illetve a beteg gyermekek sorsát viselik szívükön.

Segíteni csakis szívvel-lélekkel

Talán nem meglepő, hogy az ünnepi időszakokban a legjellemzőbb a jótékonykodás, sőt, az a feltevés is beigazolódott, hogy az adományozók legnagyobb része, több mint fele azok közé tartozik, akiket érzelmeik hajtanak, érzések hatására adományoznak. Őket egyszerűen jó érzéssel tölti el, ha segíthetnek – leggyakrabban pénzzel, ruhával, tartós élelmiszerrel, játékkal vagy tanszerrel.

Adni öröm, mert...

A kérdőívek legizgalmasabb része mindig a „spontán válaszok”, hiszen ide bármit lehet írni. Ettől függetlenül mindig vannak átfedések a válaszok között – ezúttal sem volt másképp! A válaszolók 28 százaléka szerint azért öröm adni, mert egyúttal boldoggá tehetünk másokat.

A kezdeményezés persze nem állt meg a kutatással, a több mint két évtizedes szokáshoz híven idén is az élelmiszeradomány-gyűjtés az együttműködés legfontosabb akciója, amire minden segíteni vágyót szeretettel várnak a szervezők. A szeretetszolgálat önkéntesei idén december 12. és 17. között gyűjtik a vásárlók felajánlásait a kijelölt SPAR és INTERSPAR áruházakban.

Legyen szó egy kiló lisztről, pár csomag száraztésztáról vagy akár egy egész kosárnyi tartós élelmiszerről, minden a legjobb a helyre fog kerülni – olyan családokhoz, akiknek nehézséget okoz a gondtalan ünnepek megteremtése. Tavaly a vásárlók adományaiból több mint 30 ezer ajándékcsomagot állítottak össze a karitatív szervezet munkatársai, a cél pedig idén sem kisebb: tegyük magasabbra a lécet!

Ha te is szeretnéd szebbé varázsolni valakinek a karácsonyát, akkor válaszd ki a hozzád legközelebb eső átvevőpontot a www.adniorom.hu oldalon – és irány a SPAR! Ha pedig a Batthyányi téri SPAR-ban vásárolsz, akkor ne csak adakozz, hanem ragadj tollat, és írd fel a kihelyezett installációra, hogy te miért szeretsz segíteni – ezzel inspirálj másokat!

A részt vevő áruházak listája elérhető a www.adniorom.hu weboldalon

(Forrás: Szerkesztőség)